Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Szarpanie i chrobotanie przy ruszaniu  (Przeczytany 3942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dragon91pl

• HKP
  • **
[Getz TB] Szarpanie i chrobotanie przy ruszaniu
« dnia: 20 Lipiec 2018, 09:44:25 »
Hej,
 mam ostatnio problem z moim bzikiem. Jak ruszam słychać takie chrobotanie i telepie go trochę. Zastanawiam się cóż może to być?
Trochę mechaniki łyknąłem i zastanawiam się czy to nie poduchy silnika/skrzyni. Jeszcze nie zaglądałem dokładnie pod auto ale szukając poduch natknąłem się na problem: gdzie, co, z czym i do czego? :P  Jednym słowem nie wiem która poduszka gdzie jest, jakie te poduszki bo przeszukując allegro nie znalazłem konkretnie tego co chciałem. Pacjent: Getz 1.3 2004r.

Ewentualnie ktoś ma może pomysł co innego to może być?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:21:26 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2018, 14:56:58 »
Jeśli masz takie telepanie silnikiem jakby do góry i w dół to jest wybita poduszka silnika bo jak też tak mam. Nawet wymontowałem ją bo myślałem, że można wymienić jak w innych autach tuleję gumową. A okazało się, że tam pod uszczelką jest tylko olej i on chyba tłumi a poduszka wyrobiona i lata luźno silnik. Dałem więc w miejsca puste sylikon i po stwardnieniu trochę się poprawiło.
Nowej poduszki się nie kupi a jak już to pewnie koszt zabójczy a używek na allegro sporo ale czy będzie też nie zużyta to loteria.
A co do chrobotania to także miałem przypadek przy ruszaniu rzegotało jakby przegub się rozpadał. Kupiłem nowy i poprawa była chwilowa. A okazało się, że wyrobiona była piasta na łożysku i ona to robiła. Cyrk jakich mało bo wychodzi niezbyt dobra jakość materiałów w tej marce.

Offline dragon91pl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lipiec 2018, 21:26:16 »
A chrobotanie potem ustawało czy po rozgrzaniu tak samo?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lipiec 2018, 21:52:07 »
Na rozgrzanym np. na skrzyżowaniu podczas zatrzymywania się słychać było w kole jakby zgrzytanie a potem doszło chrobotanie podczas ruszania. Wywaliłem stówę na nowy przegub a tu winna była piasta.
Trzeba sprawdzać dokręcenie nakrętki piasty bo luz tam powoduje wycieranie się piasty.
Lepiej więc najpierw poszukać niż wymieniać. Ale teraz na allegro pełno jest części używanych bo wcześniej było ciężko i drogo.

Offline dragon91pl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2018, 08:15:23 »
A widzisz - u mnie jak się rozgrzeje cisza i spokój. Chyba w poniedziałek wejdę pod niego i sprawdzę najpierw poduszki bo brat (mechanik) stwierdził, że brzmi jak auto inne które robil i poducha