Autor Wątek: [Sonata NF] Prośba o opinie - ciśniene sprężania  (Przeczytany 7426 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kacper280

• Giełda
[Sonata NF] Prośba o opinie - ciśniene sprężania
« dnia: 06 Lipiec 2018, 09:14:26 »
Witam,

Wykonałem pomiar jak w temacie, podsyłam wyniki, pomiar powtórzyłem trzykrotnie - wg was jest Ok?

Pozdr.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2018, 14:06:45 »
~145, 150, 155, 145

Różnice pomiędzy sąsiadujacymi cylindrami zgrabnie mieszczą się w specyfikacji <15psi

Ale odbiegają od nominalnych 185 i minimalnych 164.

Wg mnie, masz zupełnie normalnie zużywający się silnik i tani, kiepskawy manometr.
Nie widzę powodów do paniki.

O ile...

Możesz ewentualnie potwórzyć test po wtrysnieciu odrobiny oleju do kazdego z cylindrów. Zakładam, że test robiłeś przy otwartej przepustnicy (pamiętaj, że jest elektroniczna, więc kluczyk musi być na ON, no i oczywiscie na ciepłym silniku.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipiec 2018, 12:34:26 »
Dzięki za opinie,
Manometr owszem kiepskiej jakości, silnik był rozgrzany... .
Ogólnie pytam i sprawdzam ponieważ moje zużycie oleju jest dosyć wysokie (5W20); pytając może znajdzie się ktoś kto przerabiał podobny temat, itp.
Pozdr.,

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipiec 2018, 22:20:41 »
po tylu latach to już uszczelniacze zaworowe przeważnie nie trzymają. ile bierze i czy kopci na niebiesko?

Offline Guner

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2018, 23:04:13 »
A ile bierze teraz a ile brał jak miałeś wlane 10w40?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2018, 02:03:17 »
W takim wypadku, też bym obstawiał na uszczelniacze zaworowe. Któraś z poprzednich sonat spalała mi kiedyś litra na 10kkm.
Po wymianie uszczelniaczy nie widziałem już żadnych zmian na batucie między wymianami oleju..

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lipiec 2018, 08:57:49 »
Cytat: "wtom"
o tylu latach to już uszczelniacze zaworowe przeważnie nie trzymają. ile bierze i czy kopci na niebiesko?
- miałem remont silnika jakiś czas temu (obrócona panewka) między innymi wymiana pierścieni na tłoku, głowicy nie ruszałem, nie kopci na niebiesko, a ile bierze..... trasa na drodze ekspresowej na odcinku około 180km szybkiej jazdy; to tak po mojemu to zaczynając jazdę w połowie bagnetu kończąc na dolewce 250ml, przy spokojnej jeździe troszkę mniej, teraz w ogóle jeżdżę ostrożnie i spokojnie :) - jakieś porady ?

Cytat: "Guner"
A ile bierze teraz a ile brał jak miałeś wlane 10w40?
 - odpowiedź powyżej,a  jak miałem wlane ..W40/30 to musiałem silnik remontować i nie kontrolowałem stanu oleju często, a teraz co najmniej 2x w tygodniu :)

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipiec 2018, 13:11:31 »
Cytat: "Kacper280"
180km szybkiej jazdy;[...] zaczynając jazdę w połowie bagnetu kończąc na dolewce 250ml

Ta dolewka 250ml to żeby powrócić do połowy bagnetu, czy żeby osiągnąć minimum?

Trochę za dużo na uszczelniacze, szukaj wycieków.

Swiece przy wymianie miałeś osmalone?

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lipiec 2018, 18:33:27 »
robiąc remont silnika i nie zrobić uszczelniaczy to ...niefrasobliwość :)

przy uszczelniaczach krótko (ok kilku sekund) poddymia na zimno po odpaleniu.
Jeśli chodzi o zużycie w takim przypadku to zdziwicie się, ale bywa wysokie.
Potrafi brać nawet 1l na 2-4tys przebiegu.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lipiec 2018, 20:55:17 »
Jeśli to są uszczelniacze zaworowe to by kopcił przy zapalaniu  i było bu to widać dobrze. Może coś tam puszczają ale bym bardziej podejrzewał jakość remontu i części znając naszych mechaników lubiących zaoszczędzić i wkładać najtańsze zamienniki w cenie normalnych.
To, że włożyli nowe pierścienie o ile włożyli to mogli dać jakieś tanie co zaraz zjechały się olejowe i znów silni go bierze. Lub cylindry miały rysy lub progi i trzeba było dać nadwymiarowe ale to już droższa sprawa.
Teraz to zostaje jeździć i najwyżej dolewać olej i zmienić mechanika.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lipiec 2018, 21:13:53 »
Cytat: "Hants"
Trochę za dużo na uszczelniacze, szukaj wycieków.
Sucho :)

Cytat: "Hants"
Swiece przy wymianie miałeś osmalone?
Nie :)

robiąc remont silnika i nie zrobić uszczelniaczy to ...niefrasobliwość :)
Pod wpływem emocji po obróconej panewce nie myślałem o tym :)

Cytat: "robaszek127"
Jeśli to są uszczelniacze zaworowe to by kopcił przy zapalaniu i było bu to widać dobrze
właśnie nie kopci :)\

Też mam wrażenie, że pierścienie kiepskiej jakości i się wyjechały, za dużo zabawy żeby wymienić  :-( , a przy uszczelniaczach zaworów dużo zabawy?

Pozdr.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lipiec 2018, 22:29:29 »
teraz tak

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lipiec 2018, 23:43:32 »
Cytat: "Kacper280"
a przy uszczelniaczach zaworów dużo zabawy?

Chodzi o część nr 11.

Da się to zrobić bez zdejmowania głowicy.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lipiec 2018, 10:06:09 »
Może i da się wymienić popychacze bez zdejmowania głowicy ale pewnie zakład co to zrobi odpowiednio sobie policzy. A tu mamy jeszcze dół silnika gdzie nie wiadomo czy wymieniono pierścienie lub włożono chinole.
Gdyby popychacze były tak zużyte by dawać efekt brania oleju tak spory to rano byłby tuman niebieskiego dymu.
Najlepiej najpierw zrób próbę kompresji na sucho(innym miernikiem dla pewności) i z olejem wlanym do cylindra by zobaczyć stan pierścieni. Inaczej znów wywalisz kasę w silnik, gdzie górę zrobisz a dół będzie kiepski.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lipiec 2018, 17:37:34 »
Cytat: "robaszek127"
Gdyby popychacze były tak zużyte by dawać efekt brania oleju tak spory to rano byłby tuman niebieskiego dymu.

bzdury kolego piszesz  :-P
przy twardych starych uszczelniaczach dym jest szary, kopci trochę, krótko i tylko na zimno po długim postoju. wiem to z autopsji, bo elantra żony ma tą przypadłość, oleju przez to ubywa ok 1l/3tys. dymienie na niebiesko jest tylko i wyłącznie z powodu pierścieni

wymieniałem uszczelniacze bez zdejmowania głowicy ale jest to pracochłonne (trzeba podpierać tłokiem, najlepiej mieć przyrząd do rozpinania sprężyn itd. zresztą przy okazji i tak wypadało by sprawdzić od razu prowadnice zaworowe i dotrzeć zawory i gniazda, więc lepiej zrzucić głowicę, go za jednym zamachem można zrobić kilka rzeczy