Autor Wątek: [Santa Fe CM] Szarpanie przy cofaniu. Szarpnięcie przy rusza  (Przeczytany 5379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cnick

• HKP
  • **
Witam wszystkich,
problem tak w skrócie wygląda tak jak w temacie, a szczegółowo:
- jeżeli samochód jest 'zimny' (długo postał np całą noc), to szarpanie nie występuje, ani przy cofaniu, ani przy ruszaniu do przodu,
- szarpanie przy cofaniu jest powtarzające, nieregularne,
- przy ruszaniu jest to jakby jednorazowy "kopniak w d...ę" po którym samochód lekko przyśpiesza (dołączanie napędu 4wd?), jeżeli zatrzymam się/ zwolnię to powtórka, przy jeździe powyżej ok 20km/h brak problemu.

Oleje w skrzyni, w 'dyfrach' sprawdzone. Nie odłączałem na razie zasilania sprzęgła w tylnym moście, żeby zobaczyć czy objawy ustąpią. Najpierw chciałem usłyszeć opinie innych, co to może być?

pozdrawiam
G.B.

Offline Lukasz.Story

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Szarpanie przy cofaniu. Szarpnięcie przy ruszaniu do przodu.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Wrzesień 2018, 18:20:18 »
rozwiązałeś problem? mam taki sam.

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Wrzesień 2018, 18:39:22 »
Witam , mam taki sam problem ktoś wie o co tutaj chodzi ??? Proszę o pomoc ..

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Październik 2018, 18:57:41 »
Czy naprawdę nikt nie miał takiego przypadku???? Może to chodzi o te sprzęgło automatyczne przy tylnej osi ??? Nazywa się chyba BORG WARNER to takie niby coś w stylu haldexa chyba , mam rację ? Może to o to chodzi , jest tam olej ? Może olej trzeba wymienić nie mam  pojęcia potrzebujemy waszej pomocy koledzy...

Offline Marcin1985

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwiecień 2019, 21:25:21 »
Czesc Kolego ruszyles cos z tym tematem szarpania?mam taki sam problem,rozbieralem juz sprzeglo BorgWagner ale bez zmian.zastanawiam sie czy broblem nie lezy po stronie elektroniki.

[ Dodano: 2019-04-16, 21:17 ]
Hmm

Offline lukaszpiast

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2019, 13:40:43 »
Nie wiem co to może być nikt za bardzo nie wie... najczęściej pojawia się to przy skręconych kolach na Maxa w jedna bądź w druga stronę tak samo do przodu jak i d o tylu... Morze macie na to jakieś rozwiązanie co to może być za przyczyna ? czemu tak czasami szarpie?

Offline wentyl1@onet.eu

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Czerwiec 2019, 19:40:03 »
Witam również mam szarpnięcia, na pewno przy cofaniu ze skręconymi mocno kołami, jak trzymam sprzęgło lekko wciśnięte, wtedy nie szarpie. Skoro tyłu z nasz ma takie objawy możliwe, że to wada tego modelu. Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto jeździł autem salonowym na nowych podzespołach.
Pozdrawiam

Offline zicer1977

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwiec 2019, 19:48:08 »
Między innymi tutaj (http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=12690) pisałem jak rozwiązałem ten problem. Miałem dokładnie to samo, szarpanie przy cofaniu na skręconych kołach, potem również przy jeździe w przód na skręconych kołach, wibracje przy wrzuceniu na luz i powolnym dojeżdżaniu do świateł.
Diagnoza:
- wypięcie wtyczki sprzęgła w tylnym moście --> problem z szarpaniem znika ale zapalają się kontrolki esp i 4x4
- odkręcenie wału pędnego j.w. tylko nie zapalają się kontrolki
---------------------------------------
Sprzęgło było rozbierane przez lokalnego mechanika i mówił, że wszystko ok i że to elektronika. Po wysłaniu do specjalistycznego zakładu - stwierdzono spalone tarczki i jeszcze coś tam.
Regeneracja i od ponad pół roku spokój i 4x4 działa jak trzeba.

Skutek uboczny dłuższej jazdy z tą awarią - uwalone przednie półosie - regeneracja.

Dodam, że w międzyczasie miałem 2 używki tylnych mostów i obie miały tą samą przypadłość, niestety jednej nie udało się mi zwrócić i jestem o tą kasę w plecy.

Offline wentyl1@onet.eu

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwiec 2019, 16:00:11 »
Mam napęd 2WD.