Forum > i40 VF

Drżąca kierownica podczas hamowania

<< < (3/8) > >>

Maucinek:
Centralna 55a. Po więcej szczegółów (+ telefon) wGoogle wpisać Mechnik Serwis z adresem

Maucinek:
Moje dalsze doświadczenia w tym temacie. Może komuś to pomoże: po przetoczeniu tarcz i pozostawieniu starych klocków był spokój ok 3k km. Po tym przebiegu tarcze znów zaczęły bić. Przetoczylem tarcze jeszcze taz i tym razem wymieniłem klocki na nowe. Brak bicia na kolejne 3k. Teraz zaczęły już bić od nowa. W między czasie starałem się nie hamować gwałtownie i nie myć auta po trasie (przy rozgrzanych tarczach). Tarcze są jeszcze grube i nie są przegrzane. Podejrzewałem blokowanie zacisków ale auto toczy się bez najmniejszych oporów. Mechanik mówi ze nie ma sensu regenerowac zacisków. Teraz przymierzam się do zakupu nowych tarczy i z mojego dosiadczenia już nie polecam przetaczania. Załamujące jest to ze nowe markowe tarcze wytrzymały tylko ok 25k km!! Nie wiem czy jast to jakaś wada konstrukcyjna tego modelu (np za małe tarcze), ale załamuje mnie ze są z nimi takie problemy

mosiek_km:
Witam. Też ostatnio borykałem się z problemem drgania kierownicy podczas hamowania. Na tarczach zrobiłem 20 tys. Więc sobie myślę że może szlag je trafił po tak małym przebiegu. No i miałem zamiar coś z tym zrobić jak trochę się pogoda poprawi. Lecz nie dawalo mi to spokoju. Pojechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu. Tam mi wzięli autko na szarpaki. Diagnosta zauważył minimalny luz na prawej końcówce drążka. Kazałem wymienić obydwie i drgania zniknęły 😉 Także taki przypadek też może powodować drgania kierownicy.

niteip:
albo nikt nie wspomniał albo przeoczyłem,
Problem stukającej i drżącej kierownicy przy hamowaniu to może być coś o nazwie SPRZĘGŁO WSPOMAGANIA. Taka mała plastikowa "gwiazdka" w kolumnie kierowniczej zaraz przy silniku elektrycznym EPS. Miałem taki problem drżącej kierownicy np. na kostce brukowej, i hamowaniu i nikt nie wiedział co to jest, zostały wykluczone wszystkie luzy na maglownicy i na końcówkach.
Jak już wiedziałem co jest to naprawa zajęła 4 godziny.
Koszt części 60 zł
Koszt naprawy 1000 zł.

jacunio82:
a sprawdzaliście czy może winą tego drgania są prowadnice w zaciskach?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej