Forum > i40 VF
Drżąca kierownica podczas hamowania
lucas4891:
Wibracje na kierownicy podczas hamowania to prawie zawsze sa pofalowane tarcze, lub zanieczyszczona przylgnia na piascie.
Najczesciej rozwiazaniem sa wzmocnione lub sportowe zestawy hamulcowe.
Pozatym w i40 to jest znany problem. Wydaje mi sie, ze srednica tarcz jest troszke za mala do takiej masy
MD13:
A jakie macie średnicę koła? Bo z tego co wiem 16 cali ma inne średnice tarcz niż 17 cali np.
Ja mam 17 i nie zauważyłem drgań.
Alonzo_:
Cześć.
Ja miałem to samo. ze 20 kkm i wymiana na gwarancji tarcz, potem po kolejnych nastu tysiącach już sam bo ASO się wypięło. Kupiłem ATE, kilka tysięcy i znowu drgania. Poleciałem na skrobanie tarcz na pieście. Kilka tyś km ładnie i znowu dupa.
W międzyczasie lewa końcówka nowa i nic nie dało. Wyważanie itp zabiegi.
W końcu za namową kolegi kupiłem wentylowane/frezowane tarcze mikoda z klockami (nie pamiętam nazwy w tej chwili).
Wreszcie od dłuższego czasu spokój.
To nie reklama ;-)
Przy kołach 16 cali tarcze sa małe i mają kłopot z chłodzeniem. Taka moja teoria - problem znany w wielu innych modelach innych marek.
Ale nie będę się upierał ze to to bo zważywszy że nie jeżdżę ostro, nie jeżdżę po górach, nie ciągam ciężkich przyczep strasznie mnie to dziwiło i okrutnie wqrfiało.
A stukanie w kolumnie na kocich łbach, po gąsienicach czy podobnych nierównościach to wspomniany wyżej wyrobiony element w kolumnie do wymiany. Jest tu gdzieś osobny temat na to.
NiGhTmAr:
Mam ten sam problem 3 razy już wymieniałem tarcze na nowe i drgania wracaja po 2 tyś km. Sprawdzali piasty chamulce zaciski, końcówi drązków wymienione . Wątpie ze to wina srednicy tarczy bo na poprzednich auto zrobiło prawie 100kkm a teraz zaczynają drgać po 2-3 kkm już sobie dałem na spokój bo te nasze warsztaty jak są poważne problemy to nic nie wiedzą .
arti_100:
Czy drgania wystepuja u was gdy hamujecie na skreconej kierownicy? np. na zakrecie. U mnie drgania sa tylko podczas hamowania na wyprostowanej kierownicy. Wymianialem tarcze pomoglo na pare tys. km. Teraz sprawdze piasty moze sa krzywe. Mozliwe ze luz bedzie na krzyzakach tak jak ktos pisał wyżej.
Nawigacja
[#] Następna strona