Forum > i40 VF
[i40 VF] błąd P2015
Venom:
Ktoś miał do czynienia z tym błędem. Wyskakuje mi i gaśnie od czasu do czasu . Sterownik klap itd .Możliwe zwarcie, możliwy walnięty czujnik, silniczek , również jakiś syf . Kalpy mam właściwie nowe . Co to może być ?
Venom:
informacyjnie. To był waqlniety silnik nastawu klap wirowych. Wymieniony i wszystko wróciło do normy. Obawy były takie ze auto jeździło jakby bez turbiny a raczej jakby turbina była bardziej ospała .Teraz wszytsko hula jak trzeba .
waszek_rmc:
Oprócz objawów miałeś jeszcze ten blad? Czy najpierw objawy się pojawiły? Jaki koszt?
Pajaro:
Nie myśleliście o wycięciu tych klapek?
Venom:
Koszt to 250 PLN używany silniczek na allego. Tu w linku masz taki element z numerem .Szukaj jakby coś po numerze ponieważ to oczywiście cześć wspólna dla KIA i Hyundai. ten mój silniczek pochodzi np ze sportage z 2014 https://allegro.pl/kia-sportage-iii-nastawnik-kolektora-28320-2a410-i7421339337.html#thumb/2
Co do objawów to pojawiły się jak tylko wywaliło błąd. Ten silnik jest podpięty wiązką z 5 pinami więc musi sterować wieloma sprawami . Z ta awarią turbina działał tak jakby nie miała zmiennej geometrii łopatek. Pozatym zauważyłem zwiększona chwilową konsumpcje paliwa przy obciążeniu .
[ Dodano: 2018-07-09, 08:47 ]
--- Cytat: "Pajaro" ---Nie myśleliście o wycięciu tych klapek?
--- Koniec cytatu ---
No akurat te klapki maja sens i nie chodzi mi tu o ekologie a np o wpływ na elastyczność i dynamikę.Mi moje wymieniali w 2016 razem z silnikiem więc tym bardziej ich nie dotykam .
Nawigacja
[#] Następna strona