Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Instalacja gazowa w samochodzie i20 na gwarancji.

<< < (2/3) > >>

gryfciu:
witam,
posiadam i30 i jest na gwarancji i też zastanawiam się nad instalacja gazową tylko że w serwisie powiedzieli mi że stracę gwarancje bo Centrala nie pozwala, koleś przy sprzedaży auta ładnie obiecywał a teraz się wykręca czy znacie jakiś serwis z województwa świętokrzyskiego (nie folwark) czy śląskiego, który będzie się normalnie zachowywał i założy mi instalację gazową i utrzyma gwarancję na auto, oczywiście samochód będę serwisował już u nich.
pozdrawiam

KoTeK:

--- Cytat: "gryfciu" ---witam,
posiadam i30 i jest na gwarancji i też zastanawiam się nad instalacja gazową tylko że w serwisie powiedzieli mi że stracę gwarancje bo Centrala nie pozwala, koleś przy sprzedaży auta ładnie obiecywał a teraz się wykręca.......
--- Koniec cytatu ---

Jestem ciekawy jak to wyjdzie u mnie. Kupiłem tydzień temu IX20 1.6, a dzisiaj wróciłem z serwisu i zapewnieniem stacji, że po montażu instalacji LPG pozostały okres gwarancji (u mnie w zasadzie całe 5 lat) oni biorą na siebie.
Rozumiem, że jeżeli decyduję się na montaż to jakieś papiery odnośnie przejęcia gwarancji salon musi dać. Jestem w zasadzie zdecydowany na 100% jednak zona trochę kręci nosem - bo to 3700 zł (BRC sequent24 + jakiś lubryfikator) . Według moich rachunków koszt instalacji zwraca mi się po przejechaniu 17000 km, czyli tak ja u mnie po około 1,5 roku - pedałuję około 10 -11 tys km rocznie.
Boję się jednak aby gazownicy (czytając Wasze wcześniejsze uwagi) czegoś nie spartaczyli - jestem zielony w kwestii silników, gazu itp.

shadow:
Przemyślcie dobrze czy warto zakładać instalacje, Ja robię rocznie 25 000km prawie cały czas trasy i szkoda mi naprawdę auta jak również pieniążków na instalacje LPG, przy spalaniu 5-6l benzyny, zwłaszcza że fabryczne instalacje są w cenie.

Rozważcie wszystkie "za" i "przeciw:, zwłaszcza jak nie przekraczacie 15 000 rocznie.

KoTeK:
Witam.....

W moim przypadku przy  10 000km rocznie instalacja zwraca się już po 18 miesiącach - około15-16 tys km.
W Twoim wypadku zwróciła by się po pół roku. Kalkulacja jest prosta 6x5,8=34,80 - paliwo, gaz ~7,5x2,75=20,60 zł. Na każdych 100 km jesteś ~14zł do przodu. Przy Twojej jeździe i niewielkim spalaniu jesteś rocznie do przodu ~3500 zł.
W przypadku większego spalania, tak jak u mnie kalkulacja jest jeszcze bardziej do przodu.
Faktem jest, tak ingerencja trochę mnie przeraża.

Łukasz:

--- Cytat: "KoTeK" ---W Twoim wypadku zwróciła by się po pół roku. Kalkulacja jest prosta 6x5,8=34,80 - paliwo, gaz ~7,5x2,75=20,60 zł. Na każdych 100 km jesteś ~14zł do przodu. Przy Twojej jeździe i niewielkim spalaniu jesteś rocznie do przodu ~3500 zł.
--- Koniec cytatu ---

Taka prosta kalkulacja pomija wiele istotnych czynników, realny zysk byłby znacznie mniejszy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej