Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Instalacja gazowa w samochodzie i20 na gwarancji.

(1/3) > >>

gromyk:
Witam,

Mam pytanko jak w temacie.
Czy ktoś z was ma zainstalowana instalację gazową w samochodzie na gwarancji i jej nie stracił?
Jestem posiadaczem i20 i niby pali niewiele a jednak boli po kieszeni a myślę, że parę latek tym autem pośmigam i warto by było zainwestować w LPG.

Dzięki za odpowiedzi.

Złośnik:
Nie myśl sobie kolego, że jak pali Ci powiedzmy 6litrów autko to na LPG spali Ci 4litry. Oj co to to nie. Przy twoim silniczku wątpliwy jest sens zakładania instalacji LPG.  Jeśli twoje trasy to większość poza miastem - nie ma sensu. Jeśli jesteś zadowolony z osiągów - nie ma sensu.
Jeśli jesteś typem - zapierdzielacza - gaz tu nic nie zmieni - nie dostaniesz ani większych osiągów za małą cenę ani też spektakularnie niskich kosztów. Fabryczna instalka to pewnie teraz około 6tys zł.

el capitan:
Hej,

Mam pytanie. Jak ma się sprawa z montażem instalacji gazowych w samochodach na gwarancji? Przeszukałem internet i spotkałem się ze skrajnymi opiniami - jedni piszą, że można (jesdli aso zleci montaż lub go wykona) inni, że nie można....

Czy ktoś z was zetknął sie osobiscie z takim problemem?

Konkretnie chodzi mi o moja i20-kę:)

Policzyłem, że rocznie pokonując 25 tysięcy kilometrów koszt instalacji zwróci mi się po półtora roku...

vesoly:
Ja zamontowałem instalację gazową LandiRenzo po pierwszym roku. Montażem zajęło się ASO w związku z tym mimo, że do Accenta III nie było przewidzianej przez Hyundaia instalacji to gwarancji nie straciłem chociaż miałem powiedziane, że jeżeli coś się będzie działo z napędem to tylko do nich bo inne ASO mogą nie chcieć uznawać gwarancji. Dzięki temu przez pełne 3 lata (taką dawał Hyundai) miałem samochód na gwarancji. Jak ktoś chce zobaczyć jak to wyszło finansowo to można kliknąć w obrazek pod moim postem do serwisu autocentrum z moimi wpisami paliwowymi. W skrócie - jestem bardzo zadowolony z tej decyzji.
Koszt instalacji LPG do mojego silniczka 1.4 z montażem wyniósł coś około 3200zł. Kwota ta + cena dodatkowego przeglądu na stacji diagnostycznej zwróciła się po koło 15-16 miesiącach (jeżdżę niecałe 20000km/rocznie w 95% po Warszawie)

Statystyki całościowe:
http://www.autocentrum.pl/dziennik-kosztow/hyundai/accent/iii-pustynna-burza-124450921/
Koszt paliwowy (Pb) na 1 km: 0,53 zł
Koszt paliwowy (LPG) na 1 km: 0,24 z

el capitan:
Dzięki kolego za odpowiedź. Jedno z ASO również zaproponowało mi podobny układ - instalacja 4 generacji - wraz z montażem 3500 zł - i przejecie przez nich "odpowiedzialności gwarancyjnej" na pozostały okres gwarancji czyli jakieś 4,5 roku. Jeśli dostanę to ładnie na piśmie to pewnikiem tez się zdecyduję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej