Autor Wątek: Odgrzybianie klimy  (Przeczytany 7157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline guniak

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« dnia: 09 Czerwiec 2018, 10:53:33 »
Cześć. Jaki polecacie środek do odgrzybienia klimy, zaczęło strasznie szmatą zalatywać. I gdzie szukać parownika aby zobaczyć czy nie jest zasyfiały, przy filtrze nic nie widać.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2018, 18:07:05 »
Polecam tylko nie psikac pianki bezpośrednio w kanały, ja po tej akcji w tucsonie kilem problem z radiem....  
ja używam granatów i nigdy nie miałem problemu ze smrodem, jak już po odpaleniu zalatywało, wtedy granat za 10 zł i spokój.

Offline malutki83

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2018, 18:22:40 »
U mnie w I40 też zalatywało szmatą kupiłem preparat do klimatyzacji BIZOL AC Clean+ c30 za 50zł. i psikałem bezpośrednio na parownik i to na 3 razy ale można sobie tego typu pianki wsadzić między....siedzenie, bo po kilku dniach problem wracał. Zawiozłem samochód na 2 godzinne ozonowanie i  dopiero wtedy problem ustał. Gdybym wiedział że preparaty do odgrzybiania klimy są takie słabe to bym od razu śmigał do specjalistycznego warsztatu, szczególnie że za ozonowanie zapłaciłem też 50zł.

Offline west40

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2018, 20:04:05 »
Kup preparat że 3 sztuki do odgrzybianie w spreyu K2 lub coś podobnego i zrób sam odgrzybianie co tydzień. Ozonowanie możesz zrobić przed zastosowaniem ww. preparatu. Tylko podczas ozonowania pamiętaj żeby powiedzieć co by urządzenie nie działało więcej jak 15_20 minut.

Offline waszek_rmc

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2018, 09:51:53 »
Cytat: "malutki83"
psikałem bezpośrednio na parownik

A jak się tam dostać tak z ciekawości?

Offline Arunio

• HKP
  • **
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwiec 2018, 10:01:29 »
Mozesz próbować przez odprowadzenie wody pod samochodem, ale nie w każdym aucie to wychodzi.

Offline GRZECH

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwiec 2018, 12:40:46 »
Sam sobie ozonuje 2x w roku i mam spokój (po pół godziny). Również 2x w roku wymieniam filtr kabinowy.

Offline guniak

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2018, 17:49:39 »
Grzech to chyba dużo jeździsz. A czym ozonujesz?

Offline west40

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2018, 20:08:27 »
Panowie, ozonator który podejdzie do auta kosztuje 130-150 zł. I nie jest to chińczyk. Poza tym potem można go wykorzystać w domu. Ja do bagażnika wkładam domowy oczyszczać powietrza na 30 minut przy włączonym wentylatorze i obiegu wewnętrznym. Klocek jest ale czasami warto się poświęcić  :-P. Zabija bakterie, ozonuje itp.

Offline GRZECH

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwiec 2018, 07:25:50 »
Nie jeżdżę dużo do 15kkm rocznie. Natomiast mam świadomość jaka klima może być szkodliwa jeżeli nie jest czyszczona.
Filtry kabinowe wymieniam jak się zapychają tj. po babim lecie i po jesieni :D

Ozonator 600mg/h po wymianie filtra.

Offline guniak

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwiec 2018, 18:53:22 »
West40 możesz podrzucić link do swojego oczyszczacza.
Acha te bomby to robicie na zapolonym aucie z włączoną klimą ?

Offline west40

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwiec 2018, 06:39:11 »
Tak, przy bombie musisz włączyć auto, klima na full, obieg wewnętrzny i czekasz 10-15 minut.
Oczyszczać powietrza mam domowy Daikin MCK 75 j ururu.

Offline walach27

• HKP
  • **
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Czerwiec 2018, 21:14:31 »
Miesiąc temu też mi zaśmierdziało. Kupiłem preparat WURTH w sprayu do czyszczenia klimatyzacji (50PLN z przesyłką). Niestety od dołu (tam,gdzie jest wężyk od odprowadzania wodu pod samochodem) wężyka nie udało mi się wsunąć. Zdemontowałem schowek i przez otwór do chłodzenia schowka wprowadziłem załączony wężyk i zgodnie z instrukcją rozpyliłem ok. pół opakowania poruszając wężykiem. Następnie włączyłem nadmuch na obieg zamknięty na dwie kreski (na wyświetlaczu climatronika) jednocześnie kierując nadmuch na górę, środek i dół - bez włączania klimatyzacji - sam nawiew. Pozamykałem okna i drzwi i ... uciekłem z auta. Zapach tego środka nie specjalnie mi odpowiada (jakaś mieszanka alkoholu ze środkiem dezynfekującym). Po ok. 15 minutach zabieg powtórzyłem. Po skończeniu przewietrzyłem samochód. Zapach środka utrzymywał się jeszcze ze dwa dni. Szczególnie po wyłączeniu klimatyzacji. Do teraz mam spokój z przykrym zapachem, i myślę że z zagrzybieniem też. A pogoda sprzyja wykorzystywaniu klimy.
Szwagier zaś preferuje zakupu grupowe - da śię wyłapać ozonowanie za 20PLN

Offline Hants

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwiec 2018, 20:38:27 »
Cytat: "west40"
klima na full

Jesteś pewien?

Skoro powietrze i tak przepływa przez parownik klimy (bez względu na to, czy jest włączona, czy nie), to po co go zamrażać do czyszczenia?

Offline arni_23

• Giełda
Odgrzybianie klimy
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipiec 2018, 07:50:36 »
Panowie,
Wczoraj przeprowadziłem operacje oczyszczania parownika.
Trzeba zdemontować taką osłonę pod schowkiem, trzyma się na 3 wkrętach,
to jest taka maskownica plastikowa. po odsłonięciu w lewym reogu zobaczyćie gumowy przewód, który łączy obudowę silnika z obudową parownika.
Przez ten otwór połowa preparatu. Potem demontujecie czujnik temperatury.
Odkręca się ręką, taki motylek. Przez otwór drugą połowę preparatu.
Potem demontujecie filtr, włączacie obieg zamknięty i wentylator na 10 min na minimalne obroty, bez włączania klimy.
Taki sposób ja obmyśliłem.
Jak ktoś będzie zdjęcia potrzebował to mogę zrobić.