Forum > Accent

[Accent X3] Elektryka szyb- sposób podłączenia

(1/4) > >>

lukaszl86ldz:
No właśnie postanawiam założyć w swoim Accencie elektrykę szyb tylko co z czym się je , osobiście robiłem taki numer w Swifcie kwestia jest tak że trochę czasu do tego momentu minęło i nie za bardzo pamiętam :)

na pewno będą potrzebne siłowniki , jakieś wiązki kabli i włączniki , które w accencie chyba są w środkowym tunelu ?

kwestia czy potrzebny jest jakiś przekaźnik do tego i gdzie to podłączyć ?

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-03-17, 22:39 ]
Edycja tematu

Timon:
Trochę roboty będziesz miał. Myślę, że najprościej Ci będzie kupić całe mechanizmy elektryczne z prowadnicą i silniczkiem od jakiegoś innego Accenta X3 ze szrotu. W Ponym wygląda to mniej więcej tak: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=287 . Myślę, że w Accencie też mogą być cztery różne mechanizmy. U mnie nie ma żadnego ogranicznika przerywającego dopływ prądu do silnika (np gdy szyba jest już u samej góry czy u samego dołu) i całe zasilanie to doprowadzenie do silnika mechanizmu +12V / -12V. Z przełącznikami od szyb i odrobiną kombinowania z kablami powinno Ci się udać ustawić to odpowiednio. U Ciebie może być jakiś ogranicznik w mechaniźmie, ale myślę, że nie ma on wpływu na zasilanie mechanizmu i żadnego przekaźnika nie potrzebujesz. Podłączyć możesz np pod gniazdo zapalniczki.

lukaszl86ldz:
Timon,  właśnie mi chodzi i wyłącznie o podłączenie tak jak napisałeś czyli czy wystarczy brać prąd np. z zapalniczki czy coś musi być innego , zamierzam tak jak napisałeś kupić siłowniki z mechanizmem (silniczkiem) oraz tunel z przełącznikami bo z tego co się orientuję właśnie w accencie tam się znajdują fabrycznie  :mrgreen:

Timon:
U mnie wystarczyło podłączyć po prostu 12V (sprawdzałem zakupione mechanizmy z zasilaczem do laptopa  :lol: ). Silniczek ma 2 kabelki - w zaelżności od tego do którego podłączy się 12V, a do któego masę mechanizm działa w jedną, albo w drugą stronę. Bez żadnych przekaźników. Przełączniki oryginalne do opuszczania/podnoszenia szyb powinny wystarczyć. Masz jednak trochę nowsze auto, więc głowy nie daję, że będzie tak samo, ale jest to bardzo prawdopodobne.

lukaszl86ldz:
właśnie zamówiłem coś takiego do swojego accenta

http://allegro.pl/accent-94-99-3d-tunel-srodkowy-konsola-i2215049800.html

nowszy jest ale i tak mi się wydaje , że pony jest bardziej zaawansowany niż accent x3

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-03-19, 10:03 ]
Umieszczanie linków do Allegro jest zabronione regulaminem (punkt: III/10/b). Proszę niezwłocznie poprawić post! Kolejne przypadki będą kończyć się ostrzeżeniem.  :roll:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej