Autor Wątek: [Santa Fe CM] Skrzynia automatyczna wyje  (Przeczytany 4063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KlAn

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Skrzynia automatyczna wyje
« dnia: 04 Czerwiec 2018, 12:53:24 »
Witam!
Mam taki problem z moim santkiem 2,2 crdi z 2007r, że skrzynia automatyczna wyje pod obciążeniem, jedynie na piątym biegu jest zupełnie cicho, wycie nasila się gdy jest ciężko np. podczas przyspieszania lub jazdy pod górę i cichnie przy zjazdach lub gdy ma lekko. Dodatkowo wczoraj podczas ciągnięcia przyczepy kempingowej, dwa razy podczas jazdy pod górkę skrzynia zredukowała do dwójki i zablokowała się na tym biegu. Dopiero po zatrzymaniu się i zgaszeniu auta i ponownym starcie można było dalej jechać.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Pozdrawiam.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe CM] Skrzynia automatyczna wyje
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2018, 16:44:28 »
Ile przejechane od wymiany oleju?

Offline KlAn

• HKP
  • **
Re: [Santa Fe CM] Skrzynia automatyczna wyje
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwiec 2018, 22:13:38 »
Olej wymieniłem na jesieni i pewnie z 5000km zrobiłem, ale to wycie już wcześniej było, najbardziej chyba na czwórce.

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2018, 16:54:06 »
Skrzynia do demontażu i naprawy.Za chwilę zacznie ci rozłączać napęd i bedziesz miał to coraz częściej.Naprawiaj póki jeździ.

Offline KlAn

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipiec 2018, 15:52:38 »
Witam, no i skrzynia padła, przejechałem 5 tyś. km z przyczepą i kaplica, auto stanęło i d..a, skrzynia do wymiany. I mam takie pytanie, czy ktoś już to robił i wie, czy wystarczy wymienić skrzynie na taki sam model, czy potrzebne są jakieś adaptacje elektroniki? Skrzynia to 5 biegowy automat A5HF1. Pozdrawiam Andrzej

Offline jlupino

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipiec 2018, 16:04:34 »
Dlaczego od razu wymiana.Powinno raczej dać się naprawić.Chociaż koszty z pewnością bedą bardzo podobne. :-?
Powodzenia

Offline KlAn

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipiec 2018, 16:34:11 »
Dlaczego wymiana?
 Po pierwsze, po konsultacji z warsztatem zostałem poinformowany, że naprawa może kosztować nawet 20 tyś.
 Dwa, prawdopodobne jest, że nie da się jej naprawić (dużo metalowych opiłków i całkowicie spalony olej). A z doświadczenia wiem, że opiłków nie da się w stu procentach wypłukać z układu i zawsze coś zostanie.
Trzy, auto stoi w Norwegii i naprawa tutaj kompletnie nieopłacalna a transport do Polski dość kłopotliwy.
Cztery, wymianę mogę zrobić sam i niewiele mnie to będzie kosztować.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipiec 2018, 16:41:54 »
naprawiałem kiedyś zmieloną skrzynię w fordzie i spokojnie da się naprawić. trzeba pamiętać tylko o jednej rzeczy (też przy wymianie) ->płukanie całego układu chłodzenia olejowego, przewody i chłodnica bo opiłki zabiją kolejną skrzynię. napraw skrzyni dzisiaj to do 5tys, ta cena 20 to z kosmosu