Pora wymienić olej.
Tym razem nie chce oddawać samochodu do ASO.
Pieniądze dla ASO wolę przeznaczyć na lepsze jakościowo części.
Mam przejechane ok 75 tys km.
Zalany w zeszłym roku przez ASO olej to Shell Helix Ultra 5w30.
Chciałbym coś z dużo wyższej półki jakościowej. Cena nie gra roli, bo 30-50 złotych różnicy na rok, to żadna różnica.
Proszę o poradę jaki olej zalać i czy mógłby to być któryś z grupy 5w40? Dlaczego? Bo stety lub niestety ale często kręcę samochód do końca, a to już wymaga dużo lepszej ochrony i przekonany jestem, że 40stka będzie lepiej chroniła silnik przy wyższych temperaturach, a te osiągane są własnie wysokim kręceniem (jak się mylę, to proszę sprostować)
Wiem, że Hyundai poleca olej, który został zalany przez ASO, choć wydaje mi się, że przewidywany jest on dla "normalnego" trybu użytkowania pojazdu. Ja jeżdżę agresywniej niż przeciętny użytkownik Elantry, stąd potrzeba lepszej ochrony.
Myślałem nad Motulem lub Liquid (5w30 lub 5w40), choć nie jestem w 100% pewien, cz zmiana na "40" to dobry pomysł (potrzebuję ochrony przy wysokich obrotach).
Najbardziej skłaniam się ku Motulowi, choć martwi mnie określenie w opisie tego oleju, że jest to"...
paliwooszczędny olej silnikowy opracowany do najnowszych pojazdów wyposażonych w
doładowane silniki benzynowe oraz Diesla o wtrysku bezpośrednim, dla których przewidziany jest olej
o obniżonej lepkości wysokotemperaturowej HTHS. Zmniejszenie zużycia paliwa...". W ostatecznośnie nie będzie gorszy niż ten "nie paliwo oszczędny"?
Nie jestem też pewien specyfikacji oleju (ACEA A5/B5???)
Mało tego: zastanawiam się też nad olejem
0w30 lub
0w40 ?
Dobry pomysł z tą zerówką?? Zerówka lepiej chroni w niższych temperaturach (zimą). Samochód eksploatuje w dużym mieście, co za tym idzie silnik nie zawsze zdąży się w pełni nagrzać nim skończę jazdę.
Czy stosując któryś z nich powinienem wykonać też tzw. płukankę?
Wiele pytań...
Bardzo proszę o porady :roll:
Znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/motul-8100-eco-nergy-5w30-5l-acea-a5-b5-i6023175783.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=YmVkNzMwYjctNDI3Yy00ZDAzLWJhZjUtOGJhZGNjZTQ4NTVjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=cdbbcecf-7422-4ffd-acf9-740e9262a152http://allegro.pl/liqui-moly-olej-5w30-5w-30-5l-special-tec-f-2326-i7274497517.html