Forum > Sonata

[Sonata NF] Sonata 2.0 CRDI nie odpala

<< < (3/4) > >>

demolyse:
Witam Was.

Mam problem z Moją Sonatą 2.0 CRDI automat. Otóż dzisiaj moja małżonka odpaliła bez problemu Sonię, przejechała nią może 500m i samochód przestał reagować na pedał gazu. Po zgaszeniu auta i ponownym odpaleniu silnik zaczął się dziwnie trzepać po czym zgasł i teraz jak próbuję odpalić auto to efekt jest jak na filmiku poniżej:

//www.youtube.com/watch?v=ebBJ5JmV4o0

Auto w ogóle nie reaguje na pedał gazu, jakbym w ogóle nie wciskał pedału.
Znajomy przyjechał do mnie z komputerem, sprawdzaliśmy programem Delhi i komputer nie znajduje żadnych błędów. Odłączaliśmy akumulator żeby zresetować kompa - bez zmian.
Pompę słychać zaraz po przekręceniu kluczyka na zapłon, sprawdziliśmy również dopływ paliwa i jest ok. Po telefonicznej wymianie zdań z kilkoma mechanikami obstawiamy:

- immobiliser
- alarm świruje (?)
- czujniki położenia wału lub wałka rozrządu

Bardzo proszę o pomoc.

Piotrek79:
Odepnij przepływomierz,egr. To na początek.

demolyse:
Dziękuję Ci za odpowiedź, prawdopodobnie padł EGR, po wypięciu wtyczki auto zapala, ma delikatnie podniesione obroty ale silnik nie gaśnie, tylko że po dodaniu gazu na biegu N obroty rosną do max 1800, czy to normalne po wyjęciu wtyczki...?

Piotrek79:
No nie wiem jak jest z tym elektrycznym EGR ale możliwe.
Przepływomierz jak odepniesz to samochód jedzie tylko do około 3 tysięcy a i tak bardzo kulawo.
EGR potrafi napsuć nerwów. Wyczyść go może się naprawi a jak nie to wymiana.

demolyse:
Mała aktualizacja, egr jest już czysty i silnik nie gaśnie, natomiast auto nie ma mocy, wolno wkręca się na obroty podczas jazdy, jak przegazuję na neutralnym to obroty wchodzą max do 3500. Jakiś pomysły?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej