Autor Wątek: [Sonata NF] twarde zawieszenie?  (Przeczytany 4635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Detrock

• HKP
  • **
[Sonata NF] twarde zawieszenie?
« dnia: 13 Maj 2018, 20:42:52 »
Pytanie do posiadaczy sonaty nf...
Z wszystkiego jestem bardzo zadowolony oprócz zawieszenia, nie jeździłem inną sonatą dlatego nie mam porównania, czy wszystkie mają tak twarde zawieszenie?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maj 2018, 21:11:58 »
NF i twarde zawieszenie??????  :shock:  :shock:  :shock:
Toż to płynie po drodze i wg mnie, jest nawet zbyt miękko. W Y3 było o wiele lepiej.

Popraw temat, zanim moderatorzy, całkiem słusznie, wywalą go do kosza.

Offline Detrock

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maj 2018, 21:51:17 »
No własnie jestem zdziwiony trochę, że tak każdy chwali a ja najmniejszy kamyczek na drodze czuję. Muszę sprawdzić czy coś u mnie jest kombinowane, bo jadąc po nawet minimalnie nierównej drodze czuje się jak w taczce.

Offline vitalyzd

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maj 2018, 22:53:20 »
Dokładnie też tak mam .. jak jadę po takich betonowych płytach to jakby mi się auto miało rozwalić .... zawieszenie w ogole nie tłumi dziur no chyba że przyczyną jest koniecznośc wymiany tulei wahacza poprzecznego o czym się ostatnio dowiedziałem..

Offline Detrock

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maj 2018, 23:31:33 »
Długo szukałem sonaty do kupienia i słyszałem, że niby wersja amerykańska ma dużo miększe zawieszenie. Hants a Ty jaką wersję swojej masz?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maj 2018, 11:45:02 »
Detrock, Standardowa wersja na ruch lewostronny. 30 tyś mil przebiegu. Auto, owszem, buja się na wybojach, ale na pewno nie trzęsie

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maj 2018, 12:18:48 »
Ja na amerykańskim forum dotyczącym Sonaty wyczytałem że twardość zawieszenia mogła być uzależniona od wersji silnikowej  3.3V6 - "twarde zawieszenie" - 2.4 "miękkie".

btw gdzieś miałem link do dekodera VIN w którym wsród zdekodowanych cech pojazdu  chyba była podawana "twardość" zawieszenia, ale chwilowo nie mogę tego linku znaleźć.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maj 2018, 13:01:23 »
Cytat: "darekn15"
Ja na amerykańskim forum dotyczącym Sonaty wyczytałem że twardość zawieszenia mogła być uzależniona od wersji silnikowej  3.3V6 - "twarde zawieszenie" - 2.4 "miękkie".

twardość zależy od wersji jaką sobie zamówił klient (standard, sport itp.).
co prawda mam nowszy model ale zawieche mam w wersji sport z 18" .....zęby się trzęsą  :mrgreen: ale za to prowadzi się b.dobrze

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maj 2018, 23:45:18 »
darekn15, Od czego ta twardość by zależała? Inne spręzyny i amortyzatory? Nie sądzę, by całe piasty były inne...

Ma ktoś wersję 3.3? Ja tam mogę jutro zdjąć koła i porobić zdjęcia, jesli ktoś bardzo chce...

Offline Detrock

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maj 2018, 21:00:03 »
Ja mam 3.3, niestety nie mam teraz czasu żeby zdejmować koła i sprawdzać faktycznie co tam jest. Po vinie wyszły mi jeżeli chodzi o nr oe amorów przód 546113K140, sprężyn 546503K060, amorki tył 553113K130, sprężyny 553503K200.

Offline darekn15

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpień 2018, 13:41:50 »
Cytat: "Hants"
darekn15, Od czego ta twardość by zależała? Inne spręzyny i amortyzatory? Nie sądzę, by całe piasty były inne...

Z odrobiny lektury amerykańskich forów wynikaloby że właściciele Sonat NF zazwyczaj "utwardzają zawieszenie" poprzez wymianę sprężyn i amortyzatorów.

Jeden z uzytkowników napisał też że zamontował tylko "rozpórkę" i poprawiły się pewne zachowania auta podczas hamowania i jazdy w zakrętach.

I have the front strut bar and it made a nice difference. The car doesn't feel as boaty into turns while applying the brakes.
It also levels out quicker and doesn't have as much body lean as well.

sonata suspenssion upgrade

https://www.hyundai-forums.com/nf-2006-2010-sonata/244490-coilovers-suspension-sonata-nf.html

https://www.hyundai-forums.com/nf-2006-2010-sonata/148064-sonata-nf-2006-i4-suspension-replacement.html

Na polskie warunki to jednak trochę kosztowna impreza tzn. wymiana kompletu amortyzatorów i sprężyn.
Ciekawe ile faktycznie daje sama rozpórka?  
Co prawda na allegro nie widziałem do Sonaty tylko do Coupe - zgrubnie za 500+. Tyle mógłbym dac gdyby rzeczywiście zmiana zachowania się zawieszenia była wyraźnie odczuwalna.