Forum > Santa Fe SM
Nie działa klimatyzacja
Piotrek50501:
Witam,
Mam problem z klimatyzacją. Otóż jakoś przed zimą gdy włączyłem klimatyzację usłyszałem dziwne syczenie i po chwili klimatyzacja się wyłączyła. Przycisk w kabinie był podświetlony jako aktywna. Od tamtego czasu nie potrzebowałem klimy więc nie martwiłem się tym. Teraz gdy zbliża się lato mam pytanie. Gdzie szukać przyczyny i jak ją uruchomić ponownie? Przycisk w kabinie reaguje na wciskanie (podświetla się ale poza tym nie ma żadnego efektu).
AbaraiRenji7th:
Obstawiam nieszczelność. Jak kończy się czynnik to słychać takie dziwne syczenie / siorbanie, ciężko nazwać ten dźwięk. Podjedź do serwisu klimatyzacji, zrobią próbę szczelności na azocie (od tego i tak powinno się zaczynać). Jeśli jest jakiś czynnik w klimatyzacji to trzeba będzie go najpierw ściągnąć (ale pewnie nie ma). Nieszczelność może być gdziekolwiek (ja miałem na skraplaczu). To jest łatwa usterka - wymieniasz i po sprawie. Gorzej jak statycznie będzie trzymać ciśnienie a czynnik i tak będzie znikał, wtedy to raczej sprężarka podczas pracy upuszcza.
Piotrek50501:
Jeździłem 2 lata na kończącej się klimie (kończył się czynnik). Czyli obstawiać powienienem kończący się czynnik tak? I było takie dziwne syczenie z 2 razy. Potem ucichlo i teraz nie mogę klimy wgle uruchomić. Czyli to jest normalne zachowanie tak?
volcan:
Ten syk to był uciekający czynnik. Przycisk będzie się podświetlał - oznacza to, że go wcisnąłeś :-) Jeżeli nie ma w układzie czynnika, to sprężarka się nie załączy i klimatyzacja nie będzie działać.
Czynnik się nie zużywa, czynnik się nie kończy - jeżeli go ubywa, to znaczy, że układ jest niesprawny (nieszczelny), więc nie jest to normalne zachowanie.
Należy układ sprawdzić, naprawić niesprawne podzespoły - może to być sprężarka, zawór, jakiś przewód, może chłodnica - tutaj pomoże azot, piana i ewentualnie kontrast (w starym aucie często bezużyteczny tak naprawdę). Sam raczej tego nie naprawisz, poza tym w przypadku nieszczelnego układu trzeba go przepłukać, wymienić osuszacz i najczęściej chłodnicę.
Ericsson:
u mnie bylo tak samo syczalo cos i niestey smierdzialo oczywisce jest co najgorsze
parownik dzisaj rozpczyna sie demonatz deski rozdzielczej.
aha dodam ze maszyna nie wykryla nieszczelnosci czyli proznia podczas testu byla ok ale barwik wskazal ze to parownik
Nawigacja
[#] Następna strona