Autor Wątek: Lantra '94 - szarpanie do 3000 obrotow  (Przeczytany 3019 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jasiu

• Gość
Lantra '94 - szarpanie do 3000 obrotow
« dnia: 24 Wrzesień 2008, 18:21:01 »
Witam.

Jak w temacie mój problem polega na tym, że auto szarpie (do momentu rozgrzania silnika) do ok 3000 obrotów. Kiedy silnik osiągnie już optymalną temperaturę pracy problem zanika. Wcześniej jeździłem na gazie, ale jak zaczął "strzelać' przerzuciłem się na benzynę.
Podpowiedzcie mi czym spowodowane jest to owe "szarpanie", bo jak na rzie to nie wiem jak to ugryźć.

Z góry dzięki za wszelkie sensowne sugestie.

tictac

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Wrzesień 2008, 22:02:34 »
Sprawdź podstawy - świece, kable - może już czas wymienić - choć jeżeli były by w tak złym stanie to na ciepłym też nie było by OK.

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień 2008, 23:57:34 »
Po 1. Poszukaj na forum, trochę tego było.
Po 2. Tak jak tictac pisze, sprawdź podstawowe rzeczy.
Po 3. To może być wina jakiegoś przetartego kabla, zaśniedziałego styku itp... Posprawdzaj co najprostsze, żeby ograniczyć koszty.
Po 4. Powodzenia i zdaj relację co i jak ;-)

Jasiu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Wrzesień 2008, 14:13:51 »
Na początek wymieniłem świece (kwalifikowały się do wymiany), ale to nie pomogło. Na początku miesiąca (październik) jadę kupić przewody (czyt. po wypłacie :) ). Pytanko mam bo kiedyś gdzieś coś czytałem, ale w sumie to nie wiem czy to do końca prawda: przewody można sprawdzić pryskając na nie wodą (z butelki np od płynu do mycia okien), i jak będzie tzw. dyskoteka to trzeba je wymienić. Ktoś mi powie czy to bajka czy tak się robi?

tictac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Wrzesień 2008, 16:52:49 »
Myślę, że to ta metoda jest tak samo skuteczna jak sprawdzanie kabli w nocy - w ciemnym miejscu odpalasz autko i patrzysz czy kable się świecą - to chyba trochę skrajne przypadki i gdyby tak się działo to na pewno nie tylko szarpanie być odczuwał tylko dużo więcej...