Autor Wątek: Montaż klimatyzacji Hyundai Tucson 2006rok - problem  (Przeczytany 5232 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lisu166

• HKP
  • **
Montaż klimatyzacji Hyundai Tucson 2006rok - problem
« dnia: 19 Kwiecień 2018, 07:21:33 »
Witam
Jakiś czas temu po okazyjnej cenie nabyłem Tucsona z 2006 rok 2.0 benzyna. Niestety auto fabrycznie nie posiada klimatyzacji. Postanowiłem ją założyć.
Zakupiłem:
Nową chłodnice
Kpl. Rurek i węży
Sprężarkę wraz rolką, napinaczem i pasek
Panel do klimatyzacji manualnej (mój był taki sam z tym że nie posiadał przycisku AC - wszystkie 3 kostki pasowały bez problemu
Nagrzewnice wraz z obudową od wersji europejskiej ale od wersji climatronic.

Założyłem chłodnice, następnie sprężarkę oraz rurki i węże (nie było z tym problemu, dużo miejsca i poszło bardzo sprawnie. Dodam że instalacja z kostkami od czujnika ciśnienia Prostat i sprężarki  były fabrycznie zamontowane czyli auto dostosowane do klimy.

Następnie demontaż kokpitu i wyjęcie całej nagrzewnicy z obudową. Z racji tego że zakupiona nagrzewnica z allegro posiadała pękniętą obudowę zostawiłem moją starą i przełożyłem tylko z kupnej skraplacz klimatyzacji. Dodam że w kupnej nagrzewnicy były dwa czujniki od temperatury i wilgotności prawdopodobnie. Ale uznałem że to przez to że to od climatrnica i w manualnej nie będą potrzebne bo nawet nie było jak ich podłączyć u mnie (brak kostek w aucie).
Wszystko poskładałem jak należy założyłem nowo zakupiony panel sterowania nawiewami ten już z przyciskiem ,,AC''.

Wszystko złożone do kupy a więc udałem się na sprawdzenie szczelności i nabicie układu. Układ szczelny klima napełniona ale niestety nie załącza się. Po zrobieniu mostka na krótko w przekaźniku klimatyzacji w komorze bezpieczników w komorze silnika sprężarka startuje a więc problem jest w sterowaniu. Próby połączenia się komputerem z modułem klimatyzacji zakończyły się niepowodzeniem (brak komunikacji).

Zacząłem szperać w sieci w poszukiwaniu schematów elektrycznych i znalazłem. I zacząłem szukać czego mi brakuje. I tak brak u mnie jest elementu o nazwie ,,Thermostatic switch" pokazanego na schemacie nr 2. Znajduję się on od strony schowka. Pokazany jest na zdjęciu ,,thermostatic switch".

I teraz moje pytanie czy ktoś z forumowiczów zakładał już klime w tucsonie i mógł by mi pomóc. Podejrzewam że  błąd popełniłem w tym że nie wymieniłem całej nagrzewnicy z kawałkiem instalcji od wersji z manualną klimą (niestety nie mogłem takiej znaleść). Czy ktoś mający manualną klimę mógł by podesłać mi fotkę jak wygląda ,,Thermostatic switch" fabrycznie zamontowany. Dodam że prawdopodobnie to kostka 3 pinowa I44 pokazana na zdjęciu opis kostek.

Poniżej link do schematów różnych. Może komuś coś się przyda

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=80111&start=30&sid=83c963388b39e01484f68f5658668bbf

Będę wdzięczny za każdą pomoc
Pozdrawiam
Adrian
email: adrian.zalog@o2.pl

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Kwiecień 2018, 10:18:43 »
Ten switch to chyba po prostu kontrolka zamarzania: na płytce 20x50 widoczne są dwie linie miedzi. Gdy się oszronią, klima się wyłącza.  Bardziej mnie interesuje jak rozwiązałeś problem z ECU: dawkowanie paliwa jest przecież zależne od tego czy klima pracuje, czy nie.

Zakładam, że masz czujnik cisnienia na listwie niskiego ciśnienia?

Offline lisu166

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Kwiecień 2018, 10:44:15 »
Do tego jeszcze nie doszedłem ale rozważam wymianę ECU z immo z wersji z klimatyzacją. Chodzi o czujnik na listwie wtryskowej paliwa?

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwiecień 2018, 12:58:04 »
Referowałem do czujnika niskiego cisnienia czynnika R134a