Autor Wątek: Stuki w sprzęgle i trzeszczący pedał hamulca  (Przeczytany 4254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bubson84

• HKP
  • **
Stuki w sprzęgle i trzeszczący pedał hamulca
« dnia: 17 Kwiecień 2018, 16:43:59 »
Hej,

mam dwa nietypowe problemy, z którymi się borykam w dopiero co zakupionym i30 dla żony. Auto ma 107 tkm udokumentowanego przeglądami w ASO przebiegu. Wymieniłem w nim olej, filtry, przejrzałem po zakupie i żona jeździ.

Niepokoją mnie jednak dwie sprawy (żona tego nie zauważa ;) )

Pierwsza - przy zmianie biegów do moich uszu dochodzą dziwne dźwięki. Takie pojedyncze stuki; dwa, trzy po sobie, po każdej zmianie biegu. Czasami przy zejściu z czwórki na trójkę dodatkowo coś zaszumi. Czytałem na forum, że różnym ludziom różne rzeczy w sprzęgłach stukają, ale mój stuk jest o tyle specyficzny, że jak wcisnę pedał sprzęgła do podłogi i wjadę na dziury to ten stuk jest jednostajny - stuk za stukiem, jakby było coś uszkodzone w zawieszeniu. Gdy padał puszczę, to się uspokaja i stuka tylko przy zmianie biegów. Osłuchałem skrzynię i sprzęgło przyrządem i dźwięk idzie ewidentnie ze sprzęgła. Niebawem zamierzam to rozebrać i sprawdzić, ale ponieważ samo sprzęgło działa idealnie, jak nowe, to postanowiłem zapytać. Może ktoś tak miał i zna rozwiązanie?

Drugi temat to pedał hamulca. I to jest już bardzo dziwne. Hamulec trzeszczy z takimi lekkimi wibracjami na pedale. Tylko jak jest włączony samochód, czyli pompa działa. Nasmarowałem wszystkie sprężynki samego pedału i się nie uspokoiło. Jak tylko ruszam to np. przy dojeżdżaniu w korku pedał trzeszczy niemiłosiernie, wibrując i mam wrażenie, bardziej się przy tym zapadając w podłogę. Czy to może mieć związek z płynem/pompą hamulcową czy raczej szukać rozwiązania gdzie indziej? I znowu pytanie. Może ktoś tak miał.

z góry dzięki. Przywitałem się w powitalni.

Pozdrowienia

gzrybol

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2018, 23:03:40 »
Przy tych przebiegach lubi siadać docisk sprzęgła jest on fatalnej jakości. U mnie co prawda nie stukał ale sprzęgło brało centymetr od podłogi. Nie ciągnęło, nie ślizgało tylko łapało przy samej ziemi i dość ciężko chodziło.

Offline Bubson84

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj 2018, 09:43:55 »
No własnie u mnie sprzęgło działa jak nowe. Poza stukami żadnych do niego nie mam uwag.