Autor Wątek: [ix35 EL] Komputer średnie spalanie  (Przeczytany 14744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

paszbi

• Gość
[ix35 EL] Komputer średnie spalanie
« dnia: 15 Marzec 2012, 09:36:47 »
Witam
Od 2 tygodni jestem szczęśliwym właścicielem ix 35. Na razie jestem zbyt świerzy żeby powiedzieć coś wiecej. Jednak mam jedno pytanie po jakim czasie kasuje  się średnie spalanie na komputerze, bo u mnie bardzo różnie 3 dni 2 dni a ostatnio nawet po jednym dniu rono był zresetowany.
Aha jeszcze jedno czy ma on podwójny komputer - tak miałem w Passacie jedne dane - średnie spalanie, dystans, czas; były cały czas aż do ręcznego skasowania a drugie wykasowywały sie po 2 godzinach.

Pozdrawiam 8-)

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2012, 11:14:02 »
Srednie spalanie na komputerze kasuje się podczas każdego tankowania, ale jeśli jest ono w granicach 8 l. Jeśli zatankujesz mniej, wartość średniego spalania się nie resetuje. Jest jeszcze jeden tzw "myk". Mianowicie przy przejeżdżaniu przez krawężniki, lub cofaniu na dużych nierównościach (np zjazd z krawężnika tyłem) występuje również reset wskazania średniego zużycia paliwa. Spowodowane jest to chlupaniem paliwa w zbiorniku, co komp odbiera to jako zatankowanie.

Więcej ciekawostek znajdziesz w instr obsługi Hyuika.... :shock:  :shock:

rabex

• Gość
wskazania zasięgu na komputerze
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marzec 2012, 14:43:35 »
najciekawsze jest to , że po zatankowaniu do pełna (chociaż dawno tankowałem tak bogato) pokazuje się wynik zasięgu na komputerze : 380km (na 58 litrach??!!)
15,2l/100km - niezależnie od tego jak jeździłem przed zatankowaniem (miast czy trasa) - ZGROZA

I jeszcze jeden feler - przy małych ilościach paliwa w zbiorniku (ostatnio coraz częściej) zasięg gaśnie do wartości ----- przy 5-8l w zbiorniku - rozumiem że rezerwa, ale brak zasięgu??

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Marzec 2012, 14:59:51 »
paszbi zapomnij jaki bały komputer w passacie- tu komp żyje wg własnych praw. Ja nie zauważyłem żeby reset był kwestią krawężnika, mi potrafi się nagle rano przy rozruchu zresetować, a stoi na prostym. A czasami nawet i 2 miesiące nic mu nie dolega. Natomiast powinien resetować się zatankowaniu i ruszeniu!dopóki stoisz to jeszcze nie resetuje(silnik już uruchomiony po tankowaniu)a z tymi kreskami rabex to w instrukcji jest to opisane ale nie pamiętam teraz szczegółów.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Wrzesień 2013, 16:35:46 »
Panowie ktoś rozwiązał ten problem ? od jakiegoś czasu w moim ixe też się spalanie resetuje...

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Wrzesień 2013, 21:11:49 »
Cytat: "vqsoft"
Panowie ktoś rozwiązał ten problem ? od jakiegoś czasu w moim ixe też się spalanie resetuje...

To chyba tak musi być w poprzednim aucie tez sie resetowal jak miał kaprys hehe a to była toyota :) wiec nie ma co sie przejmować :)

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Wrzesień 2013, 21:17:12 »
jakiś czas temu, będąc w ASO zapytałem o to, powiedzieli, że reset kompa pomaga, ale nie sprawdzałem, bo wiem, że jak tankuje do pierwszego odbicie to mam max 600km do przejechania, a jak na chama pod korek to jakieś 720km, chociaż ostatnio w trasie padło 820km.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Wrzesień 2013, 21:23:19 »
powiem wam że w żadnym samochodzie tak nie miałem i w ixe tez do czasu jak w okresie chorwackich podroży lałem do baku na maxa. wciskałem po 53 litry,.. teraz tak jakby sesnor sie przestawił... zgłoszę to do aso niech zajrzą do zbiornika

Offline Azool

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Październik 2019, 20:07:17 »
Witajcie,
odkopie temat.
Po 7 latach w moim aucie też zaczęły się resetować randomowo
wskazania spalania średniego. I nie jest to spowodowane chlupaniem paliwa, krawężnikami itp. Z początku myślałem że to akumulator bo już nie był w najlepszej kondycji, ale po wymianie aku nadal to samo. Prawie zawsze dzieje się to kilkanaście sekund po odpaleniu auta.
Czy ktoś z forumowiczów może opanował istotę tego problemu?

Offline stryjek998

• Giełda
Resetowanie licznika żużycia paliwa
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudzień 2019, 19:27:01 »
Witam . A może dłużej przytrzymujecie przycisk wybierania trybu (patrz foto )