Autor Wątek: Haczy skrzynia biegów.  (Przeczytany 3956 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Przemek

• HKP
  • **
Haczy skrzynia biegów.
« dnia: 31 Marzec 2018, 10:10:13 »
Witam, podczas tej zimy zauważyłem zwiększony problem haczenia pierwszego i drugiego biegu. Podczas zmiany z jedynki na dwójkę trudno jest nawet wybić lewarka z jedynki i trudno jest wbić dwójkę. Temperatury na zewnątrz nie są jakieś ekstremalne, dzieje się tak nawet przy plusowych temperaturach. Jak już się rozgrzeje olej to biegi wchodzą łągodniej. Na postoju jak wbijam biegi to lewarek chodzi lekko wiec to chyba nie wina regulacji cięgien. Jak ktoś miał taki problem to proszę o pomoc.

Offline wtom

• Giełda
Haczy skrzynia biegów.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2018, 15:20:03 »
wygląda to na wycisk sprzęgła, że niedomaga. olej nie ma aż takiego wpływu. chociaż lepiej zmieniać  go co np. 60tys. Tak przynajmniej zaleca toyota. tak też robiłem i skrzynia pracowała jak nowa nawet po przebiegu 350tys.

dragonball

• Gość
Haczy skrzynia biegów.
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwiecień 2018, 14:33:45 »
Jesli to auto sprzed 2014 to popularne byly problemy z wysprzeglikiem. Hundai przyznal sie do usterki fabrycznej pod koniec 2015 tak ze od 2016 wymieniali to bez problemu. Mi wymienili caly modul wysprzegajacy (Hundai zrobil nowa czesc pomimo ze w samochodach po lifcie zmienili budowe sprzegla)..

Offline borowa2

• HKP
  • **
Haczy skrzynia biegów.
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Kwiecień 2018, 12:40:25 »
Tez mam podobne objawy, najgorzej wchodzi dwójka. Biegi wyżej bez problemu.
Wymienilem ostatnio olej w skrzyni na RAVENOL MTF-1 SAE 75W-85, ale że zrobilo sie cieplej to ciężko stwierdzić czy jest lepiej. Moim zdaniem nie ma poprawy bo nawet przy tej temperaturze potrafi przyhaczyc.

Mówią za możan spróbować z olejem o niższej lepkosci, no ale ja narazie juz nie próbuje.