Autor Wątek: [Sonata EU4] Czujnik - sensor obrotow silnika  (Przeczytany 3640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radeks

• Gość
[Sonata EU4] Czujnik - sensor obrotow silnika
« dnia: 01 Marzec 2018, 19:02:01 »
Witam!

pytanie:

z jakiego czujnika ECU dostaje informacje o obrotach silnika?

Dzieki z góry

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marzec 2018, 21:33:42 »
Z czujnika Halla :)))

Fajny artykuł:
http://fullfunctioneng.com/info/Hall%20vs%20VR.pdf

Logika podpowiada, ze obroty silnika mierzy się na wale korbowym ALE wydaje mi się, że skoro wałki rozrządu kręcą się dwa razy wolniej, to wówczas przy wiekszej dokładności trudniej byłoby o pomyłkę....

A może z obu i wówczas ECU porównuje odczyty tak dla pewności?

W G4CP (Sonata 94-97) był tylko jeden czujnik, na wałku rozrządu. Prawie identyczne Mitsubishi EVO123, 4G63 miało oba.

Przy czym, czujnik na wałku można było regulować i dlatego podejrzewam, że na tym polega Twój problem. wypustka na końcu wałka umożliwiała założenie czujnika - obróconego o 180 stopni. Nigdy już się nie dowiem, czy miałem po rpostu szczęście, czy też działałaby w obu położeniach.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2018, 15:22:13 »
Chyba coraz więcej przemawia za czujnikiem położenia wału. Myślę że czujnik daje dobre odczyty z cylindra 1. Dlatego obroty silnika są prawidłowe. A na bank2 wyskakują błędy.

Odczytałem na cascada czasy korekty czasu wtrysku. Na bank1: 0,20ms na bank2: 130 ms i więcej. Nie schodzi poniżej 120 ms.

Wyprzedzeniem zapłonu na bank2 : 70 stopni.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marzec 2018, 04:19:39 »
Masz dostęp do oscyloskopu?
Co się stanie gdy odepniesz ten czujnik podczas pracy silnika?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marzec 2018, 12:57:05 »
Witam!

doszukałem, ze sonata ma dwa czujniki:

jeden to:

39180-23500 crankshaft sensor położenia rozrządu. Znajduje się chyba w skrzyni biegów - trochę brak logiki - co miałby tam robić???

oraz

39180-37150 - położenia walu znajduje się na bloku silnika za rozrusznikiem.

w każdym razie są dwa czujniki:

camshaft cmp sensor oraz crankshaft cpk sensor

wiem coraz mniej .....

na tej stronie jest więcej info:

https://www.motor-doctor.co.uk/camshaft-position-sensor-crankshaft-position-sensor/hyundai/sonata/sonata-iv-ef/16368-2-7-v6

barto

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2018, 19:39:46 »
Crankshaft position sensor to czujnik położenia wału korbowego, natomiast camshaft position sensor to czujnik położenia walka rozrządu. Ten z końcówką 37150 to crankshaft position sensor i on zlokalizowany jest przy kolektorze wydechowym od strony chłodnicy, przewód wychodzi od strony cewek zapłonowych.
W sobotę akurat będę demontował czujnik położenia wału, ponieważ mam podejrzenie jego awarii.
Według wszystkich dostępnych źródeł sprawdza się jedynie oryginał, który w fox kosztuje 400 zł.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2018, 20:56:38 »
witam!

wymieniałem już czujnik położenia walu.

opisałem wymianę tu na forum.

czujnik jest za rozrusznikiem.

Co do reszty masz racje. czujnik położenia walka rozrządu jest w okolicy termostatu - dość dobrze ukryty i ma 15 cm przewód z wtyczka.