Autor Wątek: Panel nawiewu  (Przeczytany 4809 razy)

Offline Dabras

• HKP
  • **
Panel nawiewu
« dnia: 22 Marzec 2018, 23:30:20 »
Witam.

Podświetliła mi się ikonka poduszki powietrznej bocznej pasażera. Mechanik badał i stwierdził, że to jakiś czujnik w panelu nawiewu. Stwierdził też że szybciej i taniej będzie kupić nowy (używany) niż naprawiać ten. Mój okazał się już wymieniany (czego przed zakupem auta nie wiedziałem). U mnie na odwrocie jest symbol  A/C DSL V12.
Znalazłem panele na allegro, ale z symbolami A/C GSL V12 lub A/C GSL V11. Czy będą one pasować? Co oznaczają te symbole? A może ten który mam jest nieodpowiedni i jest przyczyną świecącej się na czerwono ikonki?
Mój Hyundai to benzyniak 1,4 z 2010r. po face liftingu.

Offline arni_23

• Giełda
Panel nawiewu
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marzec 2018, 06:17:47 »
Masz na myśli to, że zapaliła ci się kontrolka poduszki pasażera, ta na panelu środkowym, tuż pod panelem sterowania nawiewem?
I mechanik stwierdził, że ktoś już tam coś majstrował?
a masz wyłącznik poduszki pasażera po prawej stronie jak otworzysz drzwi pasażera? tak z boku na wysokości schowka?
Może tam coś nie gra?
A może tylko nie gra połączenie?

Podaj numer VIN a na pewno podamy ci prawidłowy numer części.

a tutaj masz taki jak u ciebie panel sterowania nawiewu

Offline Dabras

• HKP
  • **
Panel nawiewu
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marzec 2018, 22:26:14 »
Świeci się kontrolka przy prędkościomierzu. Mechanik sprawdzał wyłącznik przy schowku i był ok. Jak ściągnął panel od nawiewu to były tam napisy świadczące, że część została kupiona, a nie jest oryginalną z auta. Według mechanika w tym panelu są jakieś czujniki poduszki i to one mogą być uszkodzone. Czy to możliwe?

Vin pojazdu:
TMADB51CABJ135786

Offline arni_23

• Giełda
Panel nawiewu
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marzec 2018, 23:01:13 »
w Twoim aucie powinna być część o numerze    97250-2L1404X
a więc to co masz włożone nie pasuje, gdyż posiada numer 97250-2L170.
Bedzie też pasował 97250-2L1604X.
Widziałem na alle... 97250-2L140. jednak bez 4x.
Może kolega kosmos by coś podpowiedział.
Twój panel ma opcję wyłącznika poduszki pasażera oraz przypominacz nie zapięcia pasów.
Nie wydaje mi się, że jest tam jakiś czujnik poduszki, poduszka ma osobny moduł sterujący. Na panelu jest tylko informacja z układu. Tak mi się wydaje. Zapewne jak kolega kosmos to zobaczy to mnie sprostuje. Najlepiej podłączyć się kablem diagnostycznym i sprawdzić, czy w układzie AIR BAG nie ma błędu jakiegoś.
A jeżeli jest to już blisko do rozwiązania zagadki.
Ale jak świeci ci się kontrolka na prędkościomierzu, to co do tego ma panel sterowania?
Piszesz, że masz wyłącznik poduszki pasażera, jak wyłączysz (kluczyk wkładasz i przekręcasz w pozycję OFF) to powinna zapalić się kontrolka na panelu, pomarańczowa chyba ale nie jestem pewien jaki kolor jest w manualnej klimie.
Z tego co pamiętam, jeżeli świeci się kontrolka na prędkościomierzu z symbolem poduszki, to jest błąd w układzie AIR BAG.
Ja świeci się symbol poduszki na panelu nawiewu, to odłączona jest poduszka pasażera.

Offline Dabras

• HKP
  • **
Panel nawiewu
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipiec 2018, 10:16:32 »
Znalazłem nawiewy z końcówką 4X ale wcześniejszy numer to 150 lub 170.
Czy któryś z nich będzie pasował? Nie wiem co oznaczają te cyfry.

15P 97250-2L1504X
17P 97250-2L1704X

Błąd wyskakuje podobno dlatego, że ten panel który mam jest z auta, które nie ma wyłącznika poduszek powietrznych.