Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Gasnie i brak Check Engine podczas odpalania  (Przeczytany 6848 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maxi2018

• HKP
  • **
[Elantra XD] Gasnie i brak Check Engine podczas odpalania
« dnia: 15 Marzec 2018, 20:57:11 »
Witam.
Mam taki problem...podczas jazdy auto potrafi zgasnac, pedał gazu nie reaguje, potem nie moge jej odpalic bo nie zapala mi sie check engine, dopiero po kilku minutach zapala sie kontrolka check engine i auto normalnie odpala. Prosiłbym o pomoc, gdyz tak sie jezdzic nie da. Sytuacja ma miejsce na benzynie jak i gazie.
Podczas jazdy wyskoczyl mi check engine, po podpieciu kompa wykazało problem z katalizatorem, bład skasowany natomiast problem pozostal.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2020, 12:58:40 przez Brt »

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marzec 2018, 10:43:59 »
"przepsikaj kontaktem" wszystkie złącza skrzynki bezpieczników pod kierą oraz najlepiej podmień/wymień czujnik wału korbowego.

Offline Maxi2018

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2018, 06:57:23 »
Ostatnio mi mechanik powiedział żebym wywalił katalizator bo jest zapchany przez LPG i przez niego autko tak szaleje. Ale popsikam tym kontaktem i wymienię czujnik najpierw.

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marzec 2018, 20:55:31 »
z tego rocznika były trefne katy. pęka kolektor wydechowy przy trzecim cylindrze i też padają katy. możliwe, żę masz już uszkodzony katalizator jak druga sonda zgłasza błąd. przy zapchanym nie miałbyś moc, dławił by się i dużo palił. zdejmij blachę z nad kata i obejrzyj czy nie masz pęknięcia, lub odkręć go i zobacz do środka czy wkład jest cały.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2018, 23:36:41 »
Cytat: "Maxi2018"
bo jest zapchany przez LPG

Ciekawe czym? Parą wodną i CO2?

Są proste sposoby na sprawdzenie czy katalizator jest zapchany, ten jest chyba najprostszy:

Samo wywalenie katalizatora powinno skutkować zabraniem papierów rejestracyjnych i oblaniem każdego przeglądu. Miejcie trochę litości dla samych siebie.

Offline Maxi2018

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marzec 2018, 21:05:18 »
Otóż ja też nie bylem za wycinaniem kata i po podpięciu innego kompa wykazało awarię czujnika położenia przepustnicy... Oraz prawdopodobnie cewka lub świece... W poniedziałek będzie wymieniony czujnik i świece i zobaczymy.
Auto jak jeździ na  gazie nie gaśnie...
Zawzialem się i dojdę co to jest :)

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Marzec 2018, 22:42:44 »
mechanik powiedział żebym wywalił katalizator bo jest zapchany przez LPG i przez niego autko tak szaleje

po podpięciu innego kompa wykazało awarię czujnika położenia przepustnicy

Ja chyba otworzę w Polsce warsztat. Wystarczy, że będę mówił klientom prawdę, nie wymyślał bzdur z palca i zarobię tryliony.  (albo nie zarobię na bułkę przez miesiąc  :-D   )

Rozpiętość podanych przez Ciebie diagnoz, wskazuje tylko jedno - zmień warsztat.

Offline Maxi2018

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Marzec 2018, 14:38:27 »
Szczerze to twoje odpowiedzi mi w niczym  nie pomogły... A nasuwa mi się odpowiedź żebym pewnie najlepiej do ASO pojechał...
Warsztat który mi zaproponowal usunięcie kata to raczej tam nie pojadę a jeśli chodzi o ten drugi to mój sąsiad który za parę groszy mi to wymieni...
A czy duża rozpiętość to niewiem... Wszystko się trochę łączy ze sobą... Wymienimy i zobaczymy jak autko się będzie zachowywać

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Marzec 2018, 19:59:59 »
Myślę, że zniechęciłem Cię do prucia katalizatora, zaproponowałem prosty test tegoż i właściwie .. mi to wystarczy.

Offline Maxi2018

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Marzec 2018, 22:52:51 »
Ten Twój filmik to mi w niczym nie pomogł. Moj sasiad mechanik mi powiedział ze to nie katalizator bez wywodów o zabieraniu papierów rejestr. bo z tym to sobie poradze :)
Jesli kazdemu tak doradzasz to współczuje im...bo nic to nie w nosi w rozwiazanie problemu czy raczej pomocy w jego rozwiazaniu.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marzec 2018, 04:19:48 »
Ten Twój filmik to mi w niczym nie pomogł

Bo nawet nie wiesz jak się za to zabrać.

Moj sasiad mechanik mi powiedział ze to nie katalizator bez wywodów

Ja też to powiedziałem. Od razu i bez oglądania Twojego bolidu.

bez wywodów o zabieraniu papierów rejestr. bo z tym to sobie poradze :)

Łamiąc prawo i zasady zdrowego rozsądku?

Jesli kazdemu tak doradzasz to współczuje im

Forum jest darmowe i zupełnie dobrowolne. Nikt na nim nie ponosi żadnej odpowiedzialności za udzielone porady, oprócz takiej zwykłej, koleżeńskiej.

Przy Twoim aucie dłubało już chyba 3 mechaników. Czekamy na opinię kolegi szwagra i raport z wymienionych świec i czujnika, jakkolwiek dla mnie to już koniec tego wątku. Powodzenia i tak się już nie napinaj.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Sierpień 2018, 11:31:43 »
Maxi2018, udało ci się coś osiągnąć?
Kat to raczej nie jest bo nie daje takiego objawu z checkiem. Przy kacie po prostu zapala się kontrolka i świeci na stałe. Poza tym w xd nie powoduje gaśnięcia a najwyżej większe przepały. Ja tak miałem. Kupiłem używanego kata z kolektorem od matrixa i jak ręką odjął.
Brak kontrolki przy odpalaniu wskazuje raczej na problem z immo. Jak masz drugi kluczyk to sprawdź nim czy objaw jest ten sam. Każdy inny błąd objawia się wywaleniem checka. Tylko przy immo objawem jest właśnie brak checka przy odpalaniu.