Autor Wątek: samochód nie odpala po wymianie akumulatora  (Przeczytany 6887 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pem

• HKP
  • **
samochód nie odpala po wymianie akumulatora
« dnia: 13 Marzec 2018, 08:58:18 »
Witam, samochód od miesiąca stał w garażu, oczywiście nie było już możliwości odpalenia. Wczoraj wymieniłem akumulator jednak dalej jest problem.
Po przekręceniu kluczyka, wszystkie lampki kontrolne się zapalają (włącznie z lampką immobilizera, w załączniku zdjęcie) mogę włączyć światła itp. Gdy próbuje odpalić samochód nie dzieje się nic (nie słychać nawet charakterystycznego "cyk"). Dodam, że nie mam możliwości włączenia radia i nawiewu. Co podejrzewać ? Rozrusznik czy ewentualnie immobilizer blokuje zapłon ?

Bardzo proszę o pomoc, nie wiem czy już wzywać lawetę i odwozić do mechanika :(

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marzec 2018, 09:04:39 »
Jeżeli nie kręci to pierwsze co bym obstawił do rozrusznik.

Offline pem

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marzec 2018, 09:14:06 »
myślisz, że nie sugerować się tym radiem ? wydaje mi się to dziwne...
Z drugiej strony okiem laika musiałby to być niefortunny zbieg okoliczności - rozładowany akumulator i zepsuty rozrusznik  :-/

W takim razie mam jeszcze jedno pytanie, czy do rozrusznika najłatwiej dobrać się o dołu i jest to ta cześć obok niebieskiego zbiornika oznaczona nr 4 na rosyjskim sam naprawiam ?
proszę o wyrozumiałość  ;-)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marzec 2018, 08:14:51 »
Przecież immobilizer nie blokuje chyba prądu dla radia czy dmuchawy. Więc jeśli one nie mają prądu czy nie działają to może jakiś bezpiecznik wyskoczył.
Rozrusznik chyba można sprawdzić jak dawniej w maluchu dotykając kluczem na krótko czy zakręci.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marzec 2018, 09:18:07 »
Nie wiem jak to jest w I30 (nie miałem problemu z immo), ale w innych samochodach jak padł immobilizer to rozrusznik kręcił, samochód nie odpalał.
Ewentualnie szukaj w bezpiecznikach lub przekaźnikach, może tam jest jakiś spalony.

Offline pem

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2018, 11:43:18 »
Rozrusznik "starym" sposobem kręci więc może chodzi bezpieczniki, chociaż wszystkie wyglądają Ok.
Dzieki

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2018, 10:18:12 »
sprawdź wszystkie bezpieczniki jak radzą koledzy, na pewno któryś jest spalony.

Offline Nabuknedasar

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marzec 2018, 21:53:25 »
Bezpiecznik serwisowy sprawdź, ewentualnie wyjmij i włóż znowu. Nie bawcie się z elektryką bez wyciągania bezpiecznika.