Autor Wątek: [Getz] Elektryka GETZ 2003  (Przeczytany 5196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline getzgetz

• HKP
  • **
Elektryka GETZ 2003
« dnia: 28 Luty 2018, 10:46:46 »
Witam, od niedawna posiadam Getza 1.1 2003.
Mam problem z niepowracającymi wycieraczkami przedniej szyby. Gdy je wyłączę, to pozostają w tym miejscu, gdzie je wyłączyłem - muszę celować, żeby zatrzymały się na dole szyby. Włącznik czasowy również nie działa.

Żeby nie zakładać dwóch tematów: problem mam również z przyciskiem ogrzewania tylnej szyby - cały czas się świeci (oprócz momentów, kiedy z niewyjaśnionych przyczyn nie świeci ;-) ). Kiedy go naciskam, to słychać kliknięcie w skrzynce z przekaźnikami, jednak światełko nie wyłącza się (świeci się również przy zgaszonym silniku a włączonym podświetleniu kokpitu). Dodatkowo - przycisk nie "wciska i wyciska się" jak ten od klimy, za każdym razem pozostaje w tym samym miejscu po wciśnięciu (ten od klimy, gdy jest włączony trochę się cofa wgłąb).

Szukałem odpowiedzi na te pytania, znalazłem raczej ogólnikowe - może ktoś z Was miał podobne przygody i wie gdzie leży problem? Bezpieczniki sprawdzałem - są w porządku.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:41:15 przez Brt »

Offline didarioxx

• Giełda
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty 2018, 11:54:38 »
Co do wycieraczek, to raczej manetka siadła, miałem podobnie.
Przycisk ogrzewania siadł, powinien być słyszalny klik w przycisku tak jak w przycisku klimy.

Offline getzgetz

• HKP
  • **
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marzec 2018, 11:20:21 »
Czy włącznik ogrzewania z Getza po lifcie pasuje do tych starszych modeli?

Offline aleksander002

• HKP
  • **
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2018, 15:23:45 »
Nie wiem jak z wycieraczkami(kiedyś mi padła manetka od świateł), ale u mnie przycisk ogrzewania tylnej szyby nie "wciskuje się". Po naciśnięciu wraca do pierwotnej pozycji i jedyna informacja, że ogrzewanie działa to świecąca się żaróweczka. Która zapewne wieczna nie jest. Najlepiej, jakbyś organoleptycznie sprawdził te ogrzewanie. ;-)

Offline getzgetz

• HKP
  • **
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marzec 2018, 09:42:45 »
Dziwna sprawa z tym przyciskiem, teraz działa normalnie. Możliwe, że w mrozie sobie nie radzi.
Tylna wycieraczka działa jak chce- raz działa, raz nie działa. Jak nie działa, to po popchnięciu jej palcem powolutku robi obrót.
Jak się zrobi cieplej, to sobie tam pogrzebię, może jakieś smarowanie pomoże.

Offline pablomaxim

• Giełda
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Marzec 2018, 15:55:28 »
Miałem podobnie, że tylna wycieraczka działała bardzo wolno aż prawie do zatrzymania.  Tak jak piszesz popchnięcie palcem nieco pomagało. W moim przypadku skorodował trzpień, który z silnika wyprowadza się do ramienia wycieraczki przez szybę. Gdy próbowałem  odkręcić  aby to wymontować to niestety pękł i trzeba wymienić cały silnik wycieraczki gdyż to jest w jednej obudowie. Jeżeli możesz to zalej to póki jeszcze można jakimś środkiem penetrującym i smarnym i powtarzaj co jakiś czas byc może unikniesz wymiany.

Offline getzgetz

• HKP
  • **
Elektryka GETZ 2003
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Marzec 2019, 14:05:31 »
Powróciłem na forum, więc sam sobie odpowiadam na zadane pytania (może komuś się przyda).
Ogrzewanie tylnej szyby - po prostu przetarł się kabel wychodzący z klapy, stąd te wariactwa.
Co do tylnej wycieraczki - trzpień zalałem olejem silnikowym i problemy znikły.
Przednia wycieraczka nadal nienaprawiona.