Autor Wątek: [i20 PB] [i20 PB] ESP  (Przeczytany 5098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Flancowany

• Gość
[i20 PB] ESP
« dnia: 23 Luty 2018, 11:23:29 »
Mojemu Hultajowi zdarza się że w czasie mrozów w czasie jazdy zapala się lampka ESP na liczniku, w momencie kiedy koła nie są w poślizgu. Nie reaguje na wciskanie włącznika ESP na desce. Gaśnie dopiero po zgaszeniu silnika.
Nie sprawdzałem jeszcze czy ESP zadziała w tym momencie, czy nie.

Ktoś miał coś takiego lub wie co może być problemem?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:40:20 przez Brt »

Offline zibist

• HKP
  • **
[i20 PB] ESP
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Luty 2018, 13:38:54 »
Miałem taką przypadłość po 3 latach. W serwisie stwierdzili wadę wyłącznika świateł stopu i wymienili. Spokój miałem 2 lata i błąd powtórzył się, świecenie ESP, bez reakcji na przycisk wyłącznika ESP. Tym razem nie jechałem do serwisu tylko sam zdemontowałem wyłącznik (pod pedałem) i wyczyściłem styki. Pomogło, jeżdżę już 3 lata i nie miałem już takiego błędu. Wyłącznik generował błąd do komputera.

Offline de_assis

• Giełda
[i20 PB] ESP
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Luty 2018, 19:23:05 »
Ja nie mam ESP ale czujnik stopu też już wymieniałem, co prawda po 8 latach ale mój przebieg w chwili obecnej jest taki jak większość ma właśnie po 2-3 latach, zresztą jak u siebie zmieniałem to czytalem fora zagraniczne też i te czujniki to jedna z wielu pięt achillesowych nie tylko i20 ale tej marki. Dlatego możesz śmiało brać pod uwagę sugestie kolegi powyżej, bo nie jesteś odosobniony w tym problemie.

Offline Zimek

• HKP
  • **
[i20 PB] ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2018, 18:49:55 »
Cześć,
Nie ma tematu który mnie dokładnie interesuje ale apropo lampek.

Właściwie od nowości co jakiś czas w swoim i20 mam problemy z czerwoną lampką (poduszek powietrznych) SRS.
W ASO nie bardzo pomogli tylko kasowali błąd.
Elektryk Mirek też tylko kasował błąd.
Nikt mi nie chce uwierzyć, że lampka zapala się wtedy jeśli po przekręceniu kluczyka do pozycji I nie zapala się z innymi kontrolkami lampka ostrzegająca o wyłączeniu poduszki pasażera żółta "2 X AIRBAG OFF".
Wtedy jeśli pie*dolnę w deskę rozdzielczą tam gdzie ta, żółta i się zapali to czerwona gaśnie.
Niestety jeśli kilka razy się tak nie zrobi to czerwona SRS przy zegarach pali się na stałe.
To możliwe, żeby ten błąd wywalało bo jakiś mały kabelek pod tym całym dużym panelem radia nie styka?
Bo elektrycy mnie wyśmiali. Mówili że to nie możliwe i że trzeba by całą wiązkę sprawdzić a to panie z 1000 zł nie opłaca się robić.

Pozdrawiam,
Zimek