Forum > Matrix / ix20
[ix20] Wtryski ix20
marcino3d:
właśnie psaek też wymienił dlatego obstawiam ta klime albo ten wtrysk...jakoś tak mnie to męczy ale mechanik mówi,że on nic nie słyszał bo akurat nie piszczało
Kudłaty_1975:
Wymiana paska na nowy nie gwarantuje w 100%, że nie będzie słychać pisków. I poprawiam to, co wcześniej napisałem. Pasek w wilgotne dni nie piszczy. W suche piszczy. Jest miedzy innymi o tym mowa w artykule, do którego link wklejam poniżej. Skoro mechanik twierdzi, że wszystko jest ok., to tylko go pochwalić i cieszyć się, że nie naciągną Cię na niepotrzebne koszty. I proszę zacznij od najprostszych i najtańszych rozwiązań, czyli poobserwuj samochód i spróbuj powiązać fakt piszczenia z pogodą. Idzie ocieplenie i opady. Wzrośnie wilgotność powietrza, wtedy pisków nie powinno być. Jeśli teoria się nie sprawdzi, to wtedy szukać winowajcę. A jak nie chcesz czekać i się jak sam napisałeś „męczyć”, to są preparaty zapobiegające piszczeniu pasków klinowych, przaykładowo: http://allegro.pl/k2-belt-dressing-spray-do-paskow-klinowych-400ml-i7113969396.html
Zastosować i sprawdzić czy pomogło.
Artykuł: https://www.motofakty.pl/artykul/pasek-klinowy-piszczy-przyczyny-naprawa-koszty-poradnik.html
marcino3d:
Dosłuchałem się... Piszczy dmuchawa :) cały czas jeździłem na poziomie 1 i co jakiś czas właśnie piszczało, jak daje na 3 to juz cisza lub ostatnio całkiem wyłączyłem i też cisza. Ale to już mało ważne.... właśnie zobaczylem plame pod autem, pojechałem i uszczelka pod głowica do wymiany przy przebiegu 49 tyś. Super trwałe te silniki... Tyłe złomów już w swoim życiu miałem i w żadnym tego nie robiłem a tu mi mówią,że koszt około 2000zł - 2500zł
Kudłaty_1975:
A jakie są inne objawy, które mogłyby sugerować walniętą uszczelkę pod głowicą????? Oprócz plamy ma się rozumieć.
marcino3d:
ubywający płyn, oczywiście byłem pod autem i widać że leje się z pod głowicy i płyn spływa po bloku silnika. Nie dostaje się do oleju tylko wypływa na zewnątrz
Nawigacja
[#] Następna strona