Szanowni forumowicze

Proszę o pomoc - opinie co sądzicie - jeśli rozwiążę temat to napiszę ...
Mój i30 CW 2009 116 km spisywał się bardzo dobrze - mam go od nowości.
Ostatnio zgasł i nie mogę zapalić.
Przy pomocy Piston i ELM27 odczytałem błąd P0340 ( Usterka czujnika położenia wału)
Zakupiłem nowy zastępczy, skasowałem błąd, jednak Auto nadal nie zapala i ten sam błąd ... i jeszcze P0341
Przeczytałem "cały Internet" i doszedłem do wniosku że to usterka "silników rakietowych" ... Taki żarcik

W rzeczywistości wywnioskowałem że przyczyny mogą być różne - ale oba czujniki Wału i Wałka są powiązane - więc zakupiłem oba oryginały używane z rozbitego ...
Po skasowaniu błędów - samochód zapalił ... rozpędził się do 3000 obrotów i zgasł ... i jeśli po skasowaniu błędów odpalał to na 1 sekundę i gasł ...
Wymieniałem już wszystkie trzy czujniki wału i 2 wałka w różnych konfiguracjach - dokręcałem i poluzowywałem - nic!
Sprawdziłem też przewody od wtyczek do przyłącza wszystko ok, brak przebić , brak zakłóceń ... Po podłączeniu do przyłącza na sygnałowym i na zasilającym jest 2,3v
Mechanik podjechał ze swoim kompem i niewiele mu wyszło - coś że słabszy sygnał z niektórych czujników - ale nie jako błędy ... i stwierdził że najprawdopodobniej rozrząd się rozciągnął i z tego powodu czujniki się nie synchronizują - więc wyrzuca błąd ...
Wniosek : Trzeba wymienić rozrząd!
Niby ma podstawy, ponieważ w książce sugerują po 160 tyś - a mój ma 175 tyś już...
Jednak dziwi mnie że nie zapali nawet "czasem" ... Próbowałem już z 3 dni po 200 razy

...
(Różne konfiguracje czujników/ kasowanie błędów i za każdym razem próby palenia ... kręci pięknie - palić nie pali ... oczywiście po każdym dniu ładowałem do pełna całą noc mój nowy silny akumulator ... )
Boję się że po wymianie rozrządu dalej nie odpali ...