Autor Wątek: [Accent LC] Odpowietrzenie baku ?  (Przeczytany 9484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wygibusek2

• Gość
[Accent LC] Odpowietrzenie baku ?
« dnia: 10 Marzec 2012, 10:58:16 »
Od jakiegoś czasu przy otwieraniu wlewy paliwa towarzyszy syczenie z wlewu,czy możliwe by się zapowietrzał ,mechanicy nie bardzo kumają byłem u dwóch ??

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2012, 17:00:18 »
U mnie tak było i jest od zawsze, z tym że ja robię małe przebiegi przez co korek wlewu paliwa odkręcam raz w miesiącu.

kamilkce

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2012, 17:01:13 »
Mam ten sam problem od dwóch dni nagle się to pojawiło. Mianowicie z baku doszedł mnie dziwny odgłos takie jakby lekkie zgniecenie plastikowej butelki. Pierwsze co pomyślałem że to przez to że lpg mam i przełączyłem na benzynę bo myślałem że za dużo oparów jest i silnik ich nie zabrał do spalenia. Ale odgłos się powtórzył więc odkręciłem wlew paliwa i słyszałem ssanie i jednocześnie bak odskoczył usłyszałem to. Myślałem że problem z głowy ale na drugi dzień po powrocie z pracy znów było to samo bak się zasysa i znów korek , syczenie. Dlatego moje pytanie czy ktoś się orientuje bo już poczytałem trochę w necie gdzie jest jakiś wężyk, rurka którą należy przedmuchać sprężonym powietrzem która odpowiada za podawanie powietrza do baku? albo gdzie jest jakiś filtr węglowy czy coś takiego co też należy przedmuchać lub wymienić.Zazwyczaj mam ponad pół baku nigdy nie jeździłem na mniej niż 25% o ile ma to znaczenie. z góry dziękuje za pomoc.   
Dołączam się do postu

Znajomy powiedział że ponoć to co jest pod zderzakiem po lewej stronie patrząc od tyłu to niby ma coś wspólnego z dostarczaniem powietrza do baku. Bo tłumaczył że niby jak silnik zabiera opary paliwa spala czy jakoś tak to to pod zderzakiem wpuszcza powietrze aby wyrównać ciśnienie czy jakoś tak

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2012, 10:50:09 »
Cytat: "wygibusek2"
Od jakiegoś czasu przy otwieraniu wlewy paliwa towarzyszy syczenie z wlewu,czy możliwe by się zapowietrzał ,mechanicy nie bardzo kumają byłem u dwóch ??
Cytat: "kamilkce"
Znajomy powiedział że ponoć to co jest pod zderzakiem po lewej stronie patrząc od tyłu to niby ma coś wspólnego z dostarczaniem powietrza do baku. Bo tłumaczył że niby jak silnik zabiera opary paliwa spala czy jakoś tak to to pod zderzakiem wpuszcza powietrze aby wyrównać ciśnienie czy jakoś tak
Objaw zatkanej rurki odpowietrzającej bak? Po Waszych opisach tak by wyglądało. Można to sprawdzić po zdemontowaniu "tapicerki" w bagażniku i od dołu zobaczyć, czy rurka nie została zapchana jakaś grudą błota? Ot takie luźne przemyślenie.  :roll:

kamilkce

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2012, 17:05:59 »
a to ta rurka ma początek gdzieś w bagażniku przy nadkolu bo nie wiem które elementy dokładniej demontować ?

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marzec 2012, 11:26:32 »
Tak. Zaczyna się przy wlewie paliwa i rurka jest prowadzona zazwyczaj prostopadle w dół. Można to zobaczyć po demontażu tapicerki od strony wlewu paliwa.  ;-)