Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Podświetlenie przycisków
Ricardus:
Dodano: 2016-06-14, 12:21
Ostatnio wymieniłem prawie wszystkie żarówki w desce i zegarach. Kupiłem same żarówki i wymieniłem je w oprawie. Za żarówki zapłaciłem chyba 1,80 od sztuki. Pamiętajcie że jest kilka różnych rozmiarów tych żarówek w naszych autach, ja kupiłem wszystkie takie same bo tego nie wiedziałem, ale dzięki długim drucikom żarówek daje się je bez problemu zamontować. Robiłem eksperyment z diodami 12V, ale nie spełniły one moich oczekiwań co do jasności i mocy, więc je odpuściłem.
compi:
Wymieniłem spalone żarówki na led w podgrzewaniu foteli, regulacji położenia reflektorów i oświetlenia p.mgielnego. Led 12V o barwie ciepłej i rozmiarach 3 oraz 5 mm w zależności od tego jakie gniazda były zamontowane. Świecą praktycznie identycznie jak te oryginalne. Przy okazji montażu mat podgrzeających lusterka już zabierałem się za podświetlenie przycisków regulacji lusterek. Jest tam nawet przygotowane miejsce pod żarówkę. Nie miałem niestety miernika i jedyne w miarę rozsądne rozwiązanie to było podanie napięcia z przycisków opuszczania szyb. Próba odpalenia na krótko leda z nóżek ledów 3mm oryginalnie tam zamontowanych przez Denso nie udała się. Być może jest tam podane inne napięcie. Poza tym zagadką jest końcowy efekt podświetlenia tego minipanela z przyciskami jedną diodą. Wygląda na to, że niekoniecznie byłoby to choćby zbliżone wyglądem do pozostałych przycisków.
Ericsson:
temat jest o guzikach wienc zapytam tutaj, czy panel sterowania szybami od strony kierowcy jest taki sam we wszystkich modelach silnikowych w wersi SM?
kosmos2011:
Wszystkie wersje były takie same.
Od 2002 była zmiana i dotyczyła z tefo co widzę materiału przycisków.
https://www.google.pl/search?q=93570-26100&rlz=1C1KMZB_enPL535PL541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi-6ab8-J_UAhWkJ5oKHRNuCC8Q_AUICygC&biw=1280&bih=709#imgrc=LfHatfxYs1W5SM:
https://www.google.pl/search?q=93570-26100&rlz=1C1KMZB_enPL535PL541&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiVv8zO-J_UAhWCB5oKHeXbCIsQ_AUICygC&biw=1280&bih=709#tbm=isch&q=93570-26000&imgrc=D_7kdbwgrgn4oM:
Ericsson:
No i ok. Dziekuje :-)
Nawigacja
[#] Następna strona