Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Podświetlenie przycisków
kamil3239:
dzięki Felkner.
felkner:
bobasiatko696:
Mam pewien problem. Po wymianie żarówek w zegarach na diody (gotowe z rezystorem kupiłem za 3.50zł/szt) podświetlenie dostało szału, świeciło całe, potem przestało, potem wymieniłem jedną diodę i zgasły mi niektóre i smd przestały świecić. Wykombinowałem sobie żarówki (W5W?) w takich oprawkach ale z jakiegoś samochodu osobowego, wsadziłem i świeci wszystko bez problemu aż miło tylko że potencjometr nie przygasza ich prawie wcale. Jak nim kręcę to w nocy ledwo zauważam różnicę przygaszenia, jeżdżąc w nocy to trochę wali po gałach i warto ściemnianie mieć. Dodam że na diodach w ogóle nie reagował potencjometr na kręcenie nim. I teraz pytanie jak zrobić żeby naprawić regulacje? Możliwe że to przez żarówki z osobówki? (pytam jak blondynka prawdziwa bo mam już dość tej przygody z oświetleniem) Jak tak to skąd wziąć do santka oryginalne bo u mnie w mieście nie ma już żarówek tylko diody. Ale na diodach wszystko świruje.
compi:
--- Cytat: "bobasiatko696" ---.... Dodam że na diodach w ogóle nie reagował potencjometr na kręcenie nim.....
--- Koniec cytatu ---
Bo diody w tradycyjny sposób nie wysterujesz. Inna zasada działania.
Michal91r:
Witam Was ponownie.
Po rozebraniu środkowej części deski rozdzielczej i wyciągnięciu żarówki jest ona zgodna wyglądem ze zdjęciami kolegów z poprzednich postów.
Na allegro szukałem pod oznaczeniami T3, T4, T5.
Srednica podstawy
T3 = 8 mm
T4 =9.5 mm
T5 = 12 mm
Po zmierzeniu swojej ma ona średnicę 11 mm.
W takim razie podpowie ktoś , którą powinienem zamówić (LED)?
Chciałbym uniknąć zakupu, który później będzie nie do wykorzystania :)
Myślę, że warto wrzucić dokładny opis żarówek jakie znajdują się we wnętrzu samochodu. Numery katalogowe nie wszystko mówią. Wymienię wszystkie, opublikuję taką notkę.
Nawigacja
[#] Następna strona