Forum > ix35 EL
Przeglądy w ASO po gwarancji
ryba4:
Zbliża się pierwsza po 5 letnim okresie gwarancyjnym wymiana oleju, filtrów, itp.
Czy są jakieś korzyści z dalszego serwisowania auta w Hyundai ASO?
Wiadomo, że poza ASO taniej, tylko może jednak warto dołożyć "kilka" złotówek za robociznę, bo wiem już że części lepiej mieć własne.
Pozdrawiam!
Clins299:
Chcesz mieć pieczątkę w książce z ASO jedziesz do Aso.
Chcesz zaoszczędzić trochę złotych jedz do innego legalnego serwisu to Ci wbiją swoją pieczątkę plus paragon.
Chcesz zaoszczędzić o wiele więcej wymień sam. (Weź paragon za części uważaj na podróbki olejów.).
Przykład na Mobilu hehe.
//www.youtube.com/watch?v=ffxtK6n105Y
Napewno zostanie Ci kasy na wymianę płynu chłodniczego i hamulcowego bo pewno jeszcze oryginalne.
Wybór należy do Ciebie.
ryba4:
Dzięki, ale filmik na temat podrobionego oleju to mnie zszokował, co jak co, ale nie sądziłem, że i tutaj można sie naciąć...
Słyszałem kiedyś o czymś takim jak gwarancja dobrej woli, że jak auto jest nadal serwisowane po utracie gwarancji, a przebieg nie jest duży (teraz mam 106.000km) to w przypadku jakiejś grubszej awarii, nie będącej wynikiem typowej eksploatacji, producent moze partycypować w kosztach. Znajomy przerabiał temat w 6 letniej skodzie z przebiegiem 80.000km i udało mu sie ... :)
Jeszcze kwestia gwarancji na blachy, czy czasem nie musi być auto serwisowane w ASO, zeby ja nadal mieć?
Alonzo_:
Gwarancja na blachy to osobny temat.
Trzeba raz do roku jechac i dac im zarobić te 50 zł za pieczatke i spac spokojnie.
Natomiast co to przeglądów i wymian oleju po gwarancji - Jakość usług w ASO jest różna. Wg mnie słaba, czesto poniżej "Pana Zenka". Co z tego, że jest ładnie, jest uśmiech, kawka, TV i ciepły salonik skoro nawet oleju nie wymienią Ci jak powinni. A jakichkolwiek napraw dodatkowych w ramach gwarancji też się nieraz trzeba prosić będąc traktowanym przy tym jak upierdliwy komar co się na niczym nie zna (mimo, że się zna).
Wg mnie ASO to nic dobrego dla auta.
Ale...to co piszesz przy niskim przebiegu i pelnej historii serwisowej może w razie pecha chwile po gwarancji mocno pomóc.
Jakby nie patrzeć auto z przebiegiem koło 100 tys w 5 lat to jednak powinno jeszcze latać bezproblemowo chociaż kolejna setke. A jak sie coś wyłozy to mały przebieg plus fakt, że przez 5 lat Twoim autem "opiekowali" sie "najlepsi" fachowcy z jednego konkretnego ASO (jeśli tak to tym bardziej) może sporo pomóc w wyegzekwowaniu choćby częsciowej odpowiedzialności. Też mam teraz taką zagwozdkę.
ryba4:
No właśnie i tj ta zagwozdka... :-)
Pytałem Pana w serwisie o tego typu korzyści, to nic nie wspomniał o gwarancji dobrej woli, ale o ewentualnych aktualizacjach oprogramowania, no i to mnie troche zaciekawiło, bo moze w końcu jakieś bedzie, gdzie z 135KM zrobią 150KM i spalanie z 10-11l spadnie do 8-9 ... :-)
Koszt robocizny wyliczono na 470zl (wymiana oleju, filtr kabinowy, płynu hamulcowego i oczyszczanie hamulców) a z częściami 990zl, ale to juz wiem ze z częściami na pewno nie, a tym bardziej naczytałem sie tu na forum, ze warto olej dedykowany Shell zamienić na Motul.
Nawigacja
[#] Następna strona