Forum > i30 PD
Jakie felgi w rozmiarze 16" kupić?
fracz:
Jako że nigdy nie miałem do czynienia z nowym samochodem, chciałbym potwierdzić rozważania w tym wątku, podsumowując:
Mając autko na alufelgach letnich, przed zimą najlepiej we własnym zakresie zaopatrzeć się w pasujące stalowe felgi + opony i umówić się w ASO na zakup czujników + wyważenie i założenie przywiezionego ze sobą kompletu. Przy kolejnych sezonach już można przekręcać koła samemu lub w lokalnej wulkanizacji bez utraty gwarancji i takich tam.
Zgadza się?
tomilipin:
Zgadza się.
Przy samodzielnej wymianie kół musisz tylko pamiętać, żeby dane koło znajdowało się zawsze na swoim miejscu, tzn. lewy-przód zawsze zakładasz na lewy-przód, ponieważ czujnik ciśnienia w tym kole jest zaprogramowany jako lewy-przód i tam też samochód będzie go szukał.
Wiem, że istnieje metoda przekładania kół, a właściwie zamiany ich miejscami co sezon, ale w przypadku zaprogramowanych czujników ASO odradza jej stosowanie.
qbadm:
Zestaw opony + felgi kozacki :) 16" w mojej opinii wygląda optymalnie, z hankooków na pewno będziesz zadowolony :)
farciarzgilmore:
Witam
Podpinam się pod temat żeby nie zakładać nowego. Zakupiłem wczoraj Hyundaia i30 PD Hatch 2018 rok. Auto jest na stalowych felgach 15" z nieszczęśliwym TPMS, na oponach letnich. I teraz co mi radzicie:
1. Zakup nowych felg aluminiowych 15", wrzucenie tam opon letnich tych co mam a felgi stalowe posłużą na zimówki.
1. Zakup nowych felg aluminiowych 16", zakup nowych opon letnich, stalowe 15" zostaną na zimę
Nie ukrywam, że kasa ma znaczenie a nie wiem czy to aż taka różnica pomiędzy 15" a 16". Po drugie czy to ma znaczenie, że letnie będą 16" a zimówki 15"?
mic83:
--- Cytuj ---1. Zakup nowych felg aluminiowych 15", wrzucenie tam opon letnich tych co mam a felgi stalowe posłużą na zimówki.
--- Koniec cytatu ---
Ja zastosowałem właśnie ten wariant. Przy czym do alufelg dokupiłem komplet czujników. Ale z perspektywy czasu rozważyłbym jeszcze inną opcje. Mianowicie alufelgi 16" lub 17" i do tego komplet dobrych opon wielosezonowych.
Na większych felgach auto ładniej się prezentuje.
Nawigacja
[#] Następna strona