Forum > Accent

Accent 2001r. 1.3 75KM- Na gazie ok, na benzynie dusi się,

<< < (2/3) > >>

dzienni:
Jeszcze jedno. Dzisiaj po dłuższym odłączeniu kompa "-" zupełnie inna reakcja. Błędy się skasowały check nie świecił.
Samochód zapala i od razu gaśnie. Odkręciłem świeca zalewa je (były mokre)
Samochód odpala dopiero po odłączeniu przepływomierza i chodzi normalnie. PO przejechaniu 3 km check ponownie się pali.
Po zgaszeniu silnika załączają się wentylatory na chłodnicach.

Czyli co komp PADA ! Nie wiem.

e-gen:
Oczywiście że po wykasowaniu komputera nie będzie Ci samochód dobrze chodzić. ECU musi się "nauczyć" obsługi silnika. Niczego nie odpinaj, nie kombinuj - niech się ECU nauczy ;-) ,

kpawel:
Masz uszkodzony przepływomierz.

Po odłączeniu jego, co sam zauważyłeś auto pracuje normalnie nie gaśnie. Minusem jest załączanie się wentylatora po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i kontrolka CE.

Nic nie kombinować i jeździć dalej.

e-gen:

--- Cytat: "kpawel" ---Masz uszkodzony przepływomierz.
--- Koniec cytatu ---

Po odłączeniu przepływomierza ECU przechodzi w tryb awaryjny.[/quote]

dzienni:
Też sądze że mam uszkodzoną przepływkę, tylko że przedtem myslałem że to czujnik temperatury ( co ciekawe u mnie jest tylko jeden czujnik temperatury tzn. cieczy, a nie ma czujnika temp. zewnętrznej). Wiem że się uczy z tego czo czytałem na forum to robi się reset na zimnym silniku. Później zapalamy i czekamy aż silnik się zagrzeje i włączy się wentylator.
Problem w tym że odpalam wchodzi na obroty i zaraz gaśnie ( i tak w kółko próbowałem odpalić z 10 razy ciągle to samo odpala i zaraz gaśnie) a po odpięciu przepływomierza odpala i wszystko jest ok zarówno na gazie i benzynie.

Pytanie1:
Czy oby napewno przepływomierz a nie komp siada (pewnie trzeba podpiąć pod kompa)

Pytanie2: (na przyszłość)
Po resecie kompa klema "-" pod odpaleniu silnika (zakładam że nie gaśnie od razu) to samochód zostawia się tylko na benzynie żeby komp się uczył (tzn. wyłączyć możliwość przełączenia na gaz czy nie ?)

Pytanie3:
Jazda na trybie awaryjnym kompa co powoduje?
Większe zużycie paliwa, czy można coś uszkodzić jażdząc tak przez dłuższy okres czasu?  

Odnoście możliwości zakupienia jakiegoś taniego a sprawdzonego skanera obd2 macie jakieś propozycje, nudzi mnie jazda na serwis z byle pierdołom a poza tym chciałbym wiedzieć co się dzieje z autem.

Pozdro
Robek

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej