Forum > Accent

Accent 2001r. 1.3 75KM- Na gazie ok, na benzynie dusi się,

(1/3) > >>

dzienni:
Wymienione:
Filtr paliwa, filtr powietrza, świece, kable WN
Może to czujnik temperatury ale czy nie szarpałby też na gazie. Instalacja sekwencyjna ZAVOLI.
Czy ten czujnik da się sprawdzić jakąś prostą metodą, czy oprócz czujnika temp. cieczy jest jeszcze czujnik temp otoczenia jeśli tak to gdzie.
Jak odłącze czujnik temp cieczy to samochodu jakby nie dusi ale włączają się wntylatory chłodnicy i klimy.

CO jest?

e-gen:
Świeci się CHECK ENGINE?

Widzę dwie możliwości:

1. przypchane/lejące wtryskiwacze benzyny (zalać Vpower Racing 99 i przejechać z 200km)
2. niesprawny przypchany układ recyrkulacji par paliwa tzw. EVAP  
link

IgoReCzeK:
Witam. Do tego co napisał kolega e-gen dodałbym jeszcze sprawdzenie wydajności pompy paliwa. Pozdrawiam Igor.

e-gen:

--- Cytat: "dzienni" ---Dzięki za szybką odpowiedź.
--- Koniec cytatu ---

od tego tu jesteśmy  :lol:

--- Cytuj ---CHECK ENGINE - świeci się, zaświecił się niedługo po założeniu gazu  czyli jakieś 45 tys. km temu, ale auto chodziło super. Czasami był tylko ten problem że po odpaleniu był bardzo słaby i gasł sam z siebie lub przy ruszaniu. Póżniej problem sam się rozwiązał wszystko było ok.
--- Koniec cytatu ---

masz źle zestrojoną instalcje; ja 20x odwiedziłem gaziarza po zainstalowaniu LPG aż zestroił wtryski tak że nie wywala błędów.

--- Cytuj ---Obecnie zapal ale zaraz obroty spadają i gaśnie i tak 3-4 razy aż wszystko jest w miarę dobrze tylko lekko szarpie.
--- Koniec cytatu ---

Najprawdopodobniej wtryskiwacze mówią papa - reanimacja Vpowerem (tym najdroższym) powinna pomóc.

--- Cytuj ---Podczas jazdy na benzynie zapalona lampka check zaczyna migać i wtedy jest jeszcze słabszy, po chwili pali się światłem ciągłym.
--- Koniec cytatu ---

missfire - czyli nie następuje zapłon mieszanki w którymś z cylindrów - wina wtryskiwaczy benzyny.

--- Cytuj ---Na gazie pali się też światłem ciągłym ale wszystko jest ok.
--- Koniec cytatu ---

uboga mieszanka LPG/powietrze

--- Cytuj ---Zalałem właśnie V-power zobaczymy.
--- Koniec cytatu ---

Jeżeli wypalenie całego baku nie pomoże to sugeruję wyjęcie wtryskiwaczy i zaniesienie do zakładu który zajmuje się regeneracją (zdjęcia na forum mile widziane) i /lub kupno sprawnych wtrysków.

--- Cytuj ---Ale ciągle niepokoi mnie czujnik temperatury, jak go odpiąłem na chwilę to nie ten sam samochód, zwija asfalt, tylko wentylatory chodzą.
--- Koniec cytatu ---

Jak odepniesz czujnik to ECU myśli że jest zimny silnik i wzbogaca mieszanke (jakbyś jeździł na ssaniu)[/quote]

--- Cytuj ---czy reset kompa kasuje błąd check, bo mi po resecie od razu świci nie zgasła nawet na chwilę. czy są jakieś twarde błędy które kasuje tylko serwis.
--- Koniec cytatu ---

odpięcie "-" w ako kasuje wszystko[/quote]

--- Cytuj ---Dużo tego
--- Koniec cytatu ---

nie przejmuj się  :)

--- Cytuj ---Robert
--- Koniec cytatu ---

Bartek <papa>
[/quote]

dzienni:
e-gen - wyczerpująca odpowiedz  :mrgreen:
Mam w takim razie jeszcze jedno pytanko, czy odpinam kleme "-" na zbyt krotko (około 1 min) czy łapie błąd zaraz po zapłonie (bardziej realne).

Jeszcze jedno, widzę że masz skaner OBD II, na allegro widziałem tego wiele czy to jest coś wart czy masz coś lepszego, czy mógłbyś polecić coś w rozsądnej cenie.

pozdro
Robert

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej