Autor Wątek: [Getz] [Getz] Niedziałająca regulacja świateł  (Przeczytany 5231 razy)

Rusek

• Gość
[Getz] Niedziałająca regulacja świateł
« dnia: 01 Listopad 2017, 00:56:05 »
Witam! Zaczęło się szybciej ściemniać i zacząłem dostrzegać problemy ze słabym oświetleniem (wcześniej  nie jeździłem Getzem po zmroku, ogólnie jazdy po zmroku unikam jak ognia), wymieniłem żarówki na Philips Racing jednak widoczność jest nadal słaba mimo że reflektory są w dobrym stanie. Wymieniając żarówki znalazłem jednak 2 przewody latające luzem... Kolejna sprawa to niedziałająca regulacja świateł chciałem je trochę obniżyć bo mam wrażenie że są zbyt podniesione ponieważ na światłach mijania oświetlam z prawej strony szyby tylne innych pojazdów, co może być powodem niedzialającej regulacji i czy da się je jakoś wyregulować ręcznie? w tym miesiącu skumulował się zakup opon i OC przez co na mechanika już raczej nie starczy a Getzik jeździć musi.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:10:23 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Getz] Niedziałająca regulacja świateł
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2017, 18:54:46 »
Cytat: "Rusek"
znalazłem jednak 2 przewody latające luzem

I?

Od silniczków regulacji wysokości świateł jest bezpiecznik 23 i na nim są jeszcze inne rzeczy.

Najczęściej pada elektronika w silniczku.

Rusek

• Gość
Re: [Getz] Niedziałająca regulacja świateł
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopad 2017, 22:02:37 »
I nie wiem do czego one powinny być podpięte, obcięło kawałek wiadomości pisałem z Telefonu i nie zauważyłem. Nie załączyły się też zdjęcia więc załączam teraz.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopad 2017, 22:16:31 »
Nie masz silniczków.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Listopad 2017, 00:45:03 »
W którym miejscu powinny być silniczki? Czy to są kable od silniczków? Wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale regulacja świateł mi działała kiedyś, pamiętam że jak ładowałem samochód do pełna książkami przy przenoszeniu biblioteki regulowałem światła aby nie oślepiać innych. Rzadko ich używałem ale na pewno kiedyś działały. Jeżeli ich nie mam to chyba czas najwyższy na zmianę mechanika...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2017, 18:27:08 »
II
.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopad 2017, 12:34:19 »
Dziękuję! A gdzie można nabyć takie silniczki? jaki to jest numer części?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopad 2017, 18:26:39 »
Czy auto miało taką regulację sprawdzisz po vin https://hyundai.afora.ru/eur/

Czy jest pokrętło do regulacji?

Jak to się stało że lampy są bez silniczków?

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2017, 21:06:38 »
Samochód miał regulację.
Pokrętło regulacji jest.
Po VIN'ie też z tego co widzę powinien być.

A jak to się stało że lampy są bez silniczków to nie mam pojęcia... Pod blokiem mi ich raczej nikt nie wykręcił.

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2017, 17:26:44 »
Lampy to ustaw raczej na stacji diagnostycznej a nie na oko, u mnie płaciłem ok 20 zł więc nie ma co kombinować. Oczywiście wcześniej doprowadź lampy do porządku. Najtaniej Cie wyjdzie chyba kupić lampy od "anglika" lub uszkodzone w inny sposób i przełożyć co trzeba na znanym portalu aukcyjnym.

[ Dodano: 2017-11-08, 17:27 ]
Lampy to ustaw raczej na stacji diagnostycznej a nie na oko, u mnie płaciłem ok 20 zł więc nie ma co kombinować. Oczywiście wcześniej doprowadź lampy do porządku. Najtaniej Cie wyjdzie chyba kupić lampy od "anglika" lub uszkodzone w inny sposób i przełożyć co trzeba na znanym portalu aukcyjnym.

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Listopad 2017, 12:01:22 »
Witam! Trochę czasu minęło ale nie miałem czasu by odpisać wcześniej, a więc.
Byłem na 2 stacjach diagnostycznych i powiedziano mi że ustawianie świateł bez silniczków nie ma sensu ponieważ i tak opadną lub pójdą w górę.
Nowe silniczki w ASO to kosmiczna dla mnie cena około 450 zł sztuka...

Cytat: "kosmos2011"
Jak klikniesz na 92101A to jaki numer lampy wyskakuje http://epc.japancars.ru/hyundai/#c3Q9PTUwfHx5ZWFyPT0yMDA0fHxyZWdpb249PUVVUnx8c3RzPT17IjEwIjoiXHUwNDIwXHUwNDRiXHUwNDNkXHUwNDNlXHUwNDNhIiwiMjAiOiIyMDA0IFx1MDQxNVx1MDQxMlx1MDQyMFx1MDQxZVx1MDQxZlx1MDQxMCIsIjMwIjoiMjAwNCBHRVRaIDAyOiAtT0NULjIwMDYgKDIwMDItKSIsIjQwIjoiXHUwNDJkXHUwNDNiXHUwNDM1XHUwNDNhXHUwNDQyXHUwNDQwXHUwNDM4XHUwNDQ3XHUwNDM1XHUwNDQxXHUwNDNhXHUwNDM4XHUwNDM1IiwiNTAiOiI5MTkyMSBcdTA0NDRcdTA0MzBcdTA0NDBcdTA0NGIifXx8Y2M9PUVVUjFDMFBBfHxjYXQ9PUVVUjFDMFBBMDJ8fFJlZ2lvbjI9PUVFTC9FRVIvfHxmMjM9PTFDMHx8ZnRyMDM9PTR8fGZ0cjA0PT0zfHxmdHIwNT09NXx8ZnRyRFQ9PUx8fGdyb3VwPT1FTHx8dz09OTE5MjF8fHBhZ2U1MD09

Gdzie co jak kliknę bo nie rozumiem?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopad 2017, 14:12:21 »
Na ceny ASO nie patrz bo tam oni mają kosmiczne. Sam raz zadzwoniłem po wygłuszenie maski. Taki kawałek materiału dość mały. Cena 400zł gdy w ASO  fiata 120. Kupiłem n złomie dwie od cc i sc za 5zł.
Jak widać na allegro cena od ok 30zł za sztukę.