Autor Wątek: [Getz] [Getz] Piszczący pedał sprzęgła  (Przeczytany 3548 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obsydian

• HKP
  • **
[Getz] Piszczący pedał sprzęgła
« dnia: 29 Październik 2017, 21:08:50 »
Witam,

Od jakiegoś czasu podczas wciskania pedału sprzęgła w moim hulatju wydobywa się skrzypienie lub pisk mechaniczny. Ostatnio po jeździe autem po dłuższym okresie nieużywania skrzypienie to stało się nieznośne, ale zmniejszyło się nieznacznie po kilku przejażdżkach. Podczas niedawnego przeglądu mechanicy niczego podejżanego nie zauważyli, mimo że zasgnalizowałem im tę przypadłość. Sprzęgło pracuje prawidłowo.
Czy wie ktoś może gdzie i czym powinnienem spróbować dosmarować jakąś sprężynę lub linkę łączącą pedał z mechanizmamem sprzęgła.

Nie mogłem znaleźć dokładnego rozwiązania podobnego problemu, ale może ktoś mógłby doradzić jak się za to zabrać.

Z góry podziękowania za ewentualną pomoc.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:11:28 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Październik 2017, 13:53:59 »
Mechanikowi jak nie zapłacisz to nie dokręci śrubki za darmo :-D  Najlepiej w dwie osoby się takie rzeczy sprawdza. Jedna naciska na pedał a druga patrzy co daje ten szum tarcia. Może padał trzeba posmarować a może gdzieś linka się przyciera. A może wybierak gdzieś się trze i tyle. Chyba, że masz mało oleju w skrzyni i przyciera się łożysko, ale by piszczało przy zapalaniu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Październik 2017, 17:37:17 »
Cytat: "robaszek127"
linka....wybierak... skrzyni

Ten problem raczej nie jest spowodowany skrzynią biegów, a ostatnie sprzęgło na linkę w Hyundai było w Atosie.

Offline servicemen

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Październik 2017, 20:57:40 »
Kolego obsydian, kończy się łożysko wyciskowe sprzęgła i żadne smarowanie nie pomoże. U mnie jest to samo i zaczynam zbierać na wymianę sprzęgła.

Offline obsydian

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Październik 2017, 00:23:48 »
Dziękuję za odpowiedzi.
Wnioskuję zatem, że czeka mnie wymiana sprzęgła w niedalekiej przyszłości. Czy jest jakiś punkt krytyczny, w którym powinienem sie zacząć martwić tym skrzypieniem?
Póki co dźwięk mnie tylko czasami irytuje i chciałem się go pozbyć, niekoniecznie poprzez wyminę całego mechanizmu sprzęgła, skoro poza tym piszczeniem podczas wciskania pedała, działa bez zarzutu.