Forum > Zakup Hyundaia
I40 czy Tucson
mlodyksiegowy:
Witam stoję przed dylematem zakupu samochodu i nie wiem co wybrać czy 3 latka czy może nowego Hyundaia.... Zastanawiam się pomiędzy
1. I40 sedan, confort, 1,7crdi 141km rok 2017 - cena po rabacie 85000 zł
2. Tucson, confort, 1,7 crdi 115km rok 2017 - cena po rabacie 90500zł
Ad1) I40 bo jest trochę lepiej wyposażony, ma najmocniejszy silnik diesla, kilka smaczków dodatkowych typu srebrne ramki woku okien itp., generalnie samochód klasę wyższy z dużym bagażnikiem, wg mnie trochę bogatszy w środku, tańszy w eksploatacji (opony, spalanie itp.), prawdopodobnie lepsze prowadzenie, niższa cena
Ad2) Tucson bo jest nowszy (ładniejszy - choć to subiektywne) lepiej trzyma wartość, pozycja za kierownicą (wyższa, wygodniejsza, lepiej wsiadać), żonie się podoba, synowi się podoba (trzylatek chciał oddać świnkę skarbonkę :lol: ), nie ma niebieskiego podświetlania na konsoli środkowej które kojarzy mi się z chińskim budzikiem (ale do przeżycia), ma dość dobre opinie nawet ze słabszym silnikiem 115km (trochę się boje że potem będę sobie wyrzucał że jest mułem, choć jeżdżę dość spokojnie do 120km/h)
Wątpliwości:
1. Czy może jeszcze poczekać - może będzie lepsza cena (jak to u was wyglądało)
2. Czy gwarancja 5 lat faktycznie działa, bo trochę czytałem i są różne opinie :(
3. Jak z DPF? Samochód będzie dzienni pokonywał 50km (do pracy mam 25km w jedną stronę, ok 5km przez miasto), czy wymienią DPF na gwarancji np w 5 roku przy przebiegu 150 tys km?
4. Jak z częściami, zamiennikami bo czytałem że są droższe no i jak z dostępnością poza ASO?
Bardzo proszę o pomoc w decyzji bo od 2 tyg drapie się po głowie... ;(, a może jeździć nadal Scenicem, który ma 106 tys oryginalnego przebiegu, nie psuje się, tanio śmiga, eksploatacja to grosze no i nie trzeba wydać 90 tys :)
waszek_rmc:
--- Cytat: "mlodyksiegowy" ---1. I40 sedan, confort, 1,7crdi 141km rok 2017 - cena po rabacie 85000 zł
2. Tucson, confort, 1,7 crdi 115km rok 2017 - cena po rabacie 90500zł
--- Koniec cytatu ---
Niezłe te rabaty, chyba, ze mówimy o cenach netto? :)
Co do DPF to mając gwarancję nie ma sie co martwić :)
mlodyksiegowy:
Ceny brutto, ale z tego co wiem to rok temu można było taniej kupić, a ty kolego wymienił byś swoje i40 na Tucson?
Trochę się też boję korozji......
waszek_rmc:
To ceny ładne, zwłaszcza ze konfigurator dla rocznika 2017 pokazuje dla obu ponad 110 tys.
Jeszcze nie wiem na co za 2-3 lata bede zmieniał. Obecnie, mając tucsona pierwszej generacji, wybierałem miedzy i40 a ix35. Wygrało i40, bo ładniejszy, nowocześniejszy. Ale co wybiorę pózniej, czy i40 po lifcie czy Tucson, tego nie wiem ;) A z ta korozja o co dokładnie Ci chodzi?
mlodyksiegowy:
Dodam, że oba rozważam w kolorze białym więc tu też jest 2500 zł oszczędności - a że mi się podoba to tym lepiej:). Jeśli chodzi o korozję to dużo starych Hyundai boryka się z tym problemem oraz czytałem, iż i40 koroduje na łączeniu przedniej szyby z dachem ale nie wiem na ile jet to problem nagminny jeśli chodzi o korozję jako taką (nie znam nikogo kto ma i40 i nie wiem jak to wygląda po np 5 latach użytkowania podwozie/nadwozie)
[ Dodano: 2017-10-18, 07:54 ]
--- Cytat: "waszek_rmc" --- mając tucsona pierwszej generacji, wybierałem miedzy i40 a ix35.
--- Koniec cytatu ---
A napisz mi czy brakuje ci wysokiej pozycji z Tucsona? Mi jeżdżąc Scenikiem mega to odpowiada (wygodne wsiadanie, wysiadanie, wygodnie się siedzi, łatwo zapina się syna do fotelika) natomiast są i minusy, główny to samochód nie jest taki zwarty jak np. megane żony (nie wiem jak to nazwać - w megane jadąc szybciej po wąskich drogach ma się wrażenie, iż samochód jest częścią kierowcy, oczywiście w granicy rozsądku bo to tylko megane :mrgreen: )
Natomiast głównie samochód chce zmienić z uwagi na fakt, iż mam 33 lata a w Scenicu czuje się jak stary dziad bo generalnie nic innego mu nie mogę zarzucić :roll:
Nawigacja
[#] Następna strona