Forum > i30 GD
[i30 2016] Zmieniająca się godzina na zegarze
domizawa:
--- Cytat: "apikus" ---Sprawdź, czy nie masz ustawionej aktualizacji godziny z radia.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "SphunaR" ---1. Sprawdź opcje automatycznego ustawiania godziny, na pewno ją widziałem.
2. Mimo wyłączenia powyższej opcji za granicą (teraz np. Ukraina) mam podobny problem. Ustawię poprawną godzinę i po chwili zmienia się na (chyba) 12:15 i tak już zostaje. Za pierwszym razem myślałem, że radio się zepsuło. Na Ukrainie za każdym razem mam ten problem. W Polsce nie zauważyłem.
--- Koniec cytatu ---
Dzięki serdeczne za Wasze sugestie :-D Potwierdzam, jest taka opcja w menu -wyłączyłem ją. Mało tego, skłoniło mnie to do odszukania informacji o tej opcji w Instrukcji i tam jest napisane tak: "(...) niektóre lokalne stacje radiowe mogą nie obsługiwać funkcji RDS, przez co wskazania zegara mogą być niewłaściwe. W takim wypadku należy ustawić zegar ręcznie." :mrgreen:
Wygląda na to, że problem rozwiązany.
mechsio:
Potwerdzam. U mnie też mi się zdażyło z 2 - 3 razy podczas 2 letniej eksploatacji, że zegar się sam przestawił a po ponownym ręczym ustawieniu znowu. Dopiero zauważyłem, że jak jest kijowa stacja albo większe zakłocenia to się to może przytrafić. Na początku myslałem, że coś się popsuło ale z czasem przestałem na to zwracać uwage.
Nawigacja