Autor Wątek: ix35 problem z automatyczną skrzynią biegów  (Przeczytany 4596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majki_27

• HKP
  • **
ix35 problem z automatyczną skrzynią biegów
« dnia: 08 Październik 2017, 19:00:56 »
Witam,
od kilku dni mam problem z automatyczną skrzynią biegów w ix35, od jakiegoś czasu mam wrażenie jakby skrzynia głupiała i nie wiedziała który bieg wrzucić. Jadąc spokojnie do prędkości 90km/h biegi zmienia płynnie i zmiana jest praktycznie nie wyczuwalna ale jak tylko zdejmę nogę z gazu i auto zwolni do 80km/h a następnie dodam gazu (też spokojnie) mam wrażenie że auto jakby nie miało mocy, chwilę myśli i robi redukcję z 6 biegu do 5 z mocnym szarpnięciem. Przy zmianie ręcznej nie ma takich sytuacji, skrzynia zalana jest nowym olejem oraz ma zrobioną aktualizację oprogramowania. Ma ktoś pomysł co może być przyczyną tych wariacji? Przeszukałem całe forum i nie tylko w sprawach dotyczących ASB i niestety nie udało mi się znaleźć podobnej sytuacji do mojej.

Marvin_x

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Październik 2017, 21:52:59 »
Jakiś zawór może być niesprawny. Sterownik skrzyni steruje o ile pamiętam 8-10 zaworami, które załączają poszczególne biegi i sterują lock-upem (blokadą konwertera). Każdy bieg to jakaś grupa zaworów załączona a inne nie. Do tego jest tabelka, co kiedy ma być aktywne. Wystarczy że jakiś zawór zacznie się przycinać aby skrzynia zaczęła szarpać.
W sieci jest dokumentacja do znalezienia. Można zdjąć wtyczkę i sprawdzić miernikiem zawory, plus zobaczyć czy przełaczają. Warto też komputer podłączyć, bo może błędy są zapisane.

Offline majki_27

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Październik 2017, 09:49:59 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź,
czy ktoś z forumowiczów może polecić jakiś dobry, sprawdzony warsztat z okolicy Opola lub Wrocławia zajmujący się automatycznymi skrzyniami biegów?