Wymiana co 90000km
Jestem po wymianie "statycznej", olej zakupiony w serwisie autoryzowanym(04500-00115)- bańki litrowe- weszło ok. 3,5-4,0 litra. Czyli trochę ponad połowa została wymieniona. Nie zauważyłem zmiany, bo już nakręciłem ok 170tyś km. auto z 2014r.
Teraz obawy nadal mi towarzyszą, naczytałem się, że nie wymienia się lub nie zalecają. Może później wystąpić problem z elektrozaworami i skrzynia przestanie pracować poprawnie.
Też jednak uważam, że olej powinno się wymieniać. traci właściwości, może ulec przegrzaniu, co prowadzi do szybszego zużycia skrzyni biegów. Wg mnie to podobnie jak w silniku...im częściej się zmienia tym bardziej będzie żywotny.
Trwało to ok. 40min. Przyjechałem na warsztat, fachowiec wjechał na podnośnik, zdjął osłonę ze spodu, odkręcił korek ze skrzyni, pociekł olej, odkręcił-zdjął "korek" gdzie sprawdza się poziom oleju w skrzyni- ten z boku. Zakręcił dolny korek, zaczął uzupełniać nowym olejem, po ok 2l uruchomili auto i dolał aż się przelało. Zgasili auto, założył korek, umył skrzynię, przykręcił osłonę silnika i opuścił auto. Wsio...
Siedziałem na krześle i patrzyłem... mogłem jednak nie zapamiętać wszystkich szczegółów.