Cześć. W moim tusku wypaliły sie gniazda zaworów wydechowych po przejechaniu 160kkm na LPG i czeka mnie wymiana głowicy. Całej sytuacji na pewno nie nie pomógł fakt , że poprzedni włascieiel/handlarz przeprowadził regulacje zaworów szlifując płytki flexem co z kolei doprowadziło do przeniesienia rys i nierówności na wałek wydechowy. Koszt nowego wałka to 2400 zł a do tego naprawa wypalonych gniazd etc. czyni całą operację niezwykle kosztowną , więc postawiłem na kupno kompletnej używanej głowicy (takiej co nie zaznała LPG) której koszt nie przekroczy 1000 zł razem z wałkami.
Takich głowic jest sporo na portalach aukcyjnych ale niestety nikt ze sprzedawców nie zna pojęcia typu silnika. Całe info to 2.0 16 V 140kM benzyna.
Ja mam rocznik 2009 i silnik G4GC.
I tu moja prośba o pomoc uczonych w piśmie :
Czy w tym modelu Tucsona w 2-litrowej benzynie G4GC to jedyny silnik , czy może wyszła jeszcze jakaś inna wersja 2-litrowej jednostki na przestrzeni 2005-2010 ?
Czy ktoś z kolegów przeprowadzał operację wymiany głowicy ? Są jakieś pułapki? Na co zwrócić uwagę przy kupnie używki ?