Autor Wątek: [Tiburon] Tiburon 2.0 Prędkość MAX 160-180, muli na 4 biegu  (Przeczytany 4806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kajman87

• HKP
  • **
[Tiburon] Tiburon 2.0 Prędkość MAX 160-180, muli na 4 biegu
« dnia: 29 Wrzesień 2017, 17:32:16 »
Witam

Posiadam Tiburona 2.0 143kuce z 2005r, niestety po jakimś "dzwonie".

Dodam że wsadziłem sporo finansów w poskładanie go, od wymiany oleju, filtrów, regulacji LPG, rozrządu po szarpaniny z elektryką, świecami i kablami zapłonowymi.

A teraz jest problem z maksymalną prędkością. Gaz wbity w podłogę, jadę sam (czyli bez obciążenia), 4 bieg w automacie wbija się przy ok 140-150km/H i zaczyna się zamulanie... max 180, a później prędkościomierz jak i obrotomierz (ok 5tys obrotów, jeszcze z 2tyś do czerwonego pola) stoi jak wryty. Dziś wracałem z 2 dodatkowymi osobami i efekt ten sam ale na 160km/h. Gaz w podłodze, auto nie chce jechać dalej. Czytałem że inni jeżdżą nimi po 210-230km :/ Oleju ze skrzyni nie bierze, poziom jest OK, barwa czerwona. Sam mechanik powiedział ze skrzynia ok rok wcześniej była wymieniana, instalacja LPG była regulowana i niby wszystko powinno być OK..,

Pozdrawiam.

Offline MySweetDoll

• HKP
  • **
[Tiburon] Tiburon 2.0 Prędkość MAX 160-180, muli na 4 biegu automat
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2017, 19:08:09 »
Hey, może za bardzo nie pomogę, w końcu jestem kobietą :P.
Jednak ja na Twoim miejscu sprawdziłabym zapłon. Napisałeś, że
Instalacja LPG była regulowana
jednak gaz ma wyższą wartość. Użycie w silniku o niskim stopniu sprężania paliwa wyżej-oktanowego niż wymaga tego producent nie powoduje wzrostu jego mocy :(. Spróbuj sprawdzić zapłon i wszystkie filtry :)

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Październik 2017, 03:09:07 »
A na benzynie osiągi są lepsze?

Może po prostu parownik nie wyrabia lub wtryski są źle dobrane.

PS. Wymiana oleju, filtrów, świec i pasków, to nie inwestycja. To koszty eksploatacyjne

Offline MySweetDoll

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Październik 2017, 10:26:41 »
Pisałeś że wymieniałeś świece, więc na samym początku pomyślałam że to niemożliwe, ale brak mocy może być również spowodowany tym że silnik "nie grzeje na wszystkich garach", a posiadając samochód na gaz mniej się inwestuje w "paliwo", jednak trzeba się liczyć z częstszą wymianą części eksploatacyjnych.  

;-) Hants -> Lubię twój tok myślenia

Offline Kajman87

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Październik 2017, 09:16:59 »
Pobawiłem się nim chwilę i znalazłem kolejne problemy. Na półrocznym trybie skrzyni gdzie mogę wbić lub zbić 1bieg okazało się że o ile 2 bieg zamyka do czerwonego pola to 3 i 4 jest dramat. Na 3 biegu wkręca się na 3.2tys obrotów i zaczyna falować 3-3.2tys. dalej nie idzie. Podobnie na 4 biegu  :-/ spalanie LPG podskoczyło do 16.5l... gazownik który ma opinię lepszego w mieście zarzeka się że dobrze wymapował instalację... Nie sprawdzałem ile pali bp, ale silnik pracuje tak samo na 3i4 bez względu na czym jeździ.. problemy ze spalaniem zaczęły się odrazu po wymianie filtrów i regulacji LPG u niego.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Październik 2017, 16:23:47 »
Skoro jest tak samo na gazie jak i na Pb, wiec to raczej nie jest wina gazu. Moze kolektor dolotowy ma jakies przedmuchy?

Moze warto sprawdzic kompresje?

Moze pojezdzij tydzien na benzynie (ECU powroci do optymalnych ustawien).

Może kable?

Morze jest szerokie i glebokie....