Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wyskakujący 1 bieg  (Przeczytany 3762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcinsgdz

• Giełda
[Getz TB] Wyskakujący 1 bieg
« dnia: 28 Wrzesień 2017, 22:20:10 »
Panowie,
żona od miesiąca żali się, że co jakiś czas przy ruszaniu wyskakuje jej 1 bieg. Co prawda sprzęgło juz ciężko chodzi, a auto ma 90 tyś przebiegu. Skrzynia do wymiany?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:12:08 przez Brt »

Offline Yeti1989

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Wrzesień 2017, 11:31:45 »
Wszystko zależy od stylu jazdy małżonki. Jeżeli 1 bieg był często wrzucany przy jeździe do 40km/h lub więcej to synchronizatory dostawały mocno po tyłku. Przez co po prostu mogły się zużyć. Czasem warto naprawiać ale jak koszt szkrzyni oscyluje w okolicach 300pln to raczej wymiana gdzie to zawsze loteria.

Zanim jednak przejdziemy do drastycznych sposobów warto sprawdzić stan wybieraka. Mozliwe że ma nadmierne luzy i 1szy bieg jest czasami "nie dociśnięty" co powoduje wypadanie. Zacząłbym od tego. Jak wybierak będzie ok to tylko skrzynia.

Offline marcinsgdz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2017, 11:33:46 »
A sprzęgło nie ma nic do tego? Ciężko chodzi.

Offline Yeti1989

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Wrzesień 2017, 12:30:22 »
Sprzęgło pełni funkcję łączenia skrzyni biegów z wałem silnika. To że cięzko pracuje może świadczyć albo o zużytym sprzęgle (zużyty docisk) albo zapieczonej lince sprzęgła, która po prostu cięzko pracuje.

W kwesti czy to ma coś wspólnego - jest bardzo znikoma szansa, najlepiej gdyby jakiś mechanik spojrzał co się tam dzieje zanim oddasz samochód na wymianę skrzyni. Najlepiej mieć zaufanego mechanika a nie który wywęszy okazję wymiany połowy samochodu, bo przy sprzęgle mogą dojść uszczelniacze wału od strony skrzyni i silnika, uszczelniacze półosi, poduszka skrzyni i tak dalej :) Nie wspominając o wymianie skrzyni bo wtedy te rzeczy się wymienia profilatycznie.

Ogólnie narazie bez paniki i niech ktoś zaufany obejrzy autko.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Wrzesień 2017, 19:04:52 »
Pierwszy bieg nie jest synchronizowany.

Sterowanie sprzęgłem w XXI wieku w Hyundai (za wyjątkiem Atos) odbywa się za pomocą układu hydraulicznego, a nie linką.

Offline sasek941

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrzesień 2017, 20:18:58 »
Może po prostu pada pompa i słabo dosprzęgla.
Czasem 1 i wsteczny trzeba wrzucać na 2x.
Mam już 2 skrzynie i tak już jest.

Offline Yeti1989

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2017, 10:07:27 »
Cytat: "kosmos2011"
Pierwszy bieg nie jest synchronizowany.

Sterowanie sprzęgłem w XXI wieku w Hyundai (za wyjątkiem Atos) odbywa się za pomocą układu hydraulicznego, a nie linką.

...Się człowiek uczy całe zycie...

Cytat: "sasek941"
Może po prostu pada pompa i słabo dosprzęgla.
Czasem 1 i wsteczny trzeba wrzucać na 2x.
Mam już 2 skrzynie i tak już jest.

A ja myslałem że chłopaki źle sprzęgło poskładali bo wsteczny faktycznie na 2 razy trzeba czesto wrzucać...