Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] Gwizd z okolicy paska klinowego
szyszkin:
Witam
Sorki kolejny temat. Jakiś czas temu usłyszałem, ze przy redukcji albo depnięciu jak obroty przekraczaja 4tyś. Słychać gwizd. Myślałem, że to pasek wielorowkowy ale dziś wrzuciłem nowy i jest taki sam objaw.
Rolka napinacza ma lekkie luzy. Ale gwizd słychać tylko pod obciążeniem na postoju nic nie ma.
Jakiś pomysł co to może być? Rozrząd? (robiony jakieś 15-30 tyś temu)
szyszkin:
No więc wychodzi na to, że świszcze rozrząd.
Wymieniany około 50 tyś temu.
Mechanik zdjął osłonę i wygląda jakby był przestawiony o jeden ząbek na przedniej głowycy.
Poza tym na tylnej jest 10 bar na każdym cylindrze a na ptrzedniej niecałe 8 bar, ale po równo na każdym.
I teraz co robić. Wymieniać cały rozrząd? Usyawić pasek?
Jeszcze jedno pasek wydaje się dość luźny u góry? Jak działa napinasz w santa fe dopiero przy pracy napina czy jak ?
Hants:
--- Cytat: "szyszkin" ---Poza tym na tylnej jest 10 bar na każdym cylindrze a na ptrzedniej niecałe 8 bar,
--- Koniec cytatu ---
"
A co mówi książka serwisowa? Dziwi mnie aż taka róznica między głowicami.
Compression pressure: 1,176.79kPa (12.0kgf/cm²,
170.68psi) - 200 ~ 250rpm
Minimum pressure: 1,029.69kPa (10.5kgf/cm²,
149.34psi)
Difference between cylinders: 98.07kPa
(1.0kgf/cm², 14.22psi) 14 PSI to jeden bar.
Compression ratio 10.4, czyli 10 barów by się zgadzało (tak na moją logikę skoro 1 atm to circa 1 bar)
Niech porządnie powtórzy test, w krótkim odstępie czasu. Na sucho i na mokro.
szyszkin:
Więc tak mierzone innym urządzeniem. 12 na tylnej 10 na przedniej.
Rozrząd ustawiony jest ok. Coś piszczy i nie jest to pasek osprzętu. Próbowaliśmy jeździć bez paska i też tak samo piszczy. Przy wysokich obrotach 4-5k.
Szukamy przyczyny. Pomysłów brak. Na rozrząd ziemi 32tyś zrobione. Poprzednio się pomyliłem.
Jakieś pomysły? Rolki kręcą się ładnie pompa wody też wydaje się ok.
Hants:
To niezbyt bezpieczne, ale polecam kawałek stalowego pręta: przyłóż jeden koniec do róznych komponentów, drugi do czaszki w okolicy ucha. (Są też specjalne stetoskopy do tego rodzaju zabaw.) Powinieneś zidentyfikować żródło dzwięku.
Nawigacja
[#] Następna strona