Autor Wątek: [i30 2016] Zmieniająca się godzina na zegarze  (Przeczytany 6934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline domizawa

• HKP
  • **
[i30 2016] Zmieniająca się godzina na zegarze
« dnia: 09 Październik 2017, 13:32:59 »
Witam,

Zmieniłem miejsce postu, bo się zorientowałem, że w złym dziale je umieściłem...

Od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Hyundai i30 kombi 1.6 CRDi 110KM GO! i niestety w piątek zauważyłem pewien problem, który niestety nie ustąpił...
Pojawił się problem ze zmieniającą się samoczynnie godziną na zegarze...z tego co zauważyłem zmienia się sama godzina np. z 7.15 na 12.15., po ustawieniu właściwej godziny, po paru minutach zmienia się ponownie.
Dzwoniłem do ASO w Siedlcach i powiedzieli, że nie spotkali się jeszcze z takim przypadkiem. Powiedzieli żebym przyjechał, podłączą auto pod komputer, sprawdzą ewentualne błędy i zobaczą co jest grane. Pytanie czy po podpięciu pod komputer coś wyjdzie? Nie chciałbym jechać szmat drogi, tylko po to by wjechać na serwis i zapłacić kasę za podpięcie do komputera...mam nadzieję, że jeżeli faktycznie jest to wada osprzętu, to będzie podlegało to naprawie/wymianie gwarancyjnej?

Czy ktoś z Was drodzy Forumowicze spotkał się z takim przypadkiem? Jeżeli tak, co było przyczyną i jak sobie z tym poradziliście?

Offline apikus

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Październik 2017, 08:44:55 »
Sprawdź, czy nie masz ustawionej aktualizacji godziny z radia.

Offline domizawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Październik 2017, 10:58:47 »
Cześć,

Tak szczerze to nie zauważyłem nigdzie w instrukcji, żeby taka opcja w ogóle była w tym samochodzie, ale może po prostu coś przeoczyłem...Czy mógłbyś proszę podpowiedzieć jak mogę to sprawdzić? Swoją drogą to ciężko mi uwierzyć, że z radia wysyłana byłaby błędna godzina, ale jak to mówią wszystko się może zdarzyć ;-)
Taka ciekawostka...od momentu napisania tego posta wczoraj, godzina się nie zmieniła ani razu  :shock:

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Październik 2017, 12:11:45 »
złośliwość rzeczy martwych koreańskiej produkcji :)

Offline domizawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Październik 2017, 12:19:06 »
Ze złośliwością rzeczy martwych jestem wstanie się zgodzić, ale czy to produkcja koreańska czy niemiecka nie ma jak dla mnie znaczenia...może przejdźmy do konkretów ;-) Rozumiem, że nie spotkałeś się z takim przypadkiem? OK to czekam na inne wpisy, może ktoś coś takiego miał w swoim aucie. Jeśli problem będzie się powtarzał, to pewnie skończy się wizytą w ASO :-/

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Październik 2017, 12:26:24 »
lepiej już im zgłoś taką usterkę im wcześniej tym lepiej, chociaż ja miałem widoczny na "gołe" oko przypadek parujących reflektorów i ASO nie widziało tego problemu :) więc pojedź i susz im głowę o takim przypadku

Offline domizawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Październik 2017, 12:32:35 »
No i raczej tak zrobię...tylko wiesz jak jest (jak to z tą złośliwością rzeczy martwych bywa) jak po złości jak pojadę do ASO to wszystko będzie działać jak trzeba i stwierdzą, że problemu nie ma i jeszcze pewnie rachunek wystawią za podłączenie do komputera...Swoją drogą, jak się zakończył temat z tymi Twoim parującymi reflektorami? Uznali w końcu reklamację?

Offline SphunaR

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Październik 2017, 13:17:07 »
1. Sprawdź opcje automatycznego ustawiania godziny, na pewno ją widziałem.
2. Mimo wyłączenia powyższej opcji za granicą (teraz np. Ukraina) mam podobny problem. Ustawię poprawną godzinę i po chwili zmienia się na (chyba) 12:15 i tak już zostaje. Za pierwszym razem myślałem, że radio się zepsuło. Na Ukrainie za każdym razem mam ten problem. W Polsce nie zauważyłem.

Offline domizawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Październik 2017, 13:21:48 »
Ok, w takim razie muszę jeszcze raz przestudiować instrukcję i sprawdzić te ustawienia. Dzięki za odpowiedź. Gdyby coś ktoś jeszcze chciał dorzucić to poproszę :-) Każda sugestia, uwaga się przyda...

Offline jareckialfa

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Październik 2017, 15:49:05 »
co do lamp to sam sobie poradziłem z problemem , ale oczywiście pisałem do Hyundai Polska i jak zwykle odpisywali masło maślane, więc odpuściłem bo nie miałem na to czasu, a druga sprawa jak usłyszałem w ASO że ten "typ tak ma" i jest to naturalny objaw to złapałem się za głowę.

Offline domizawa

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Październik 2017, 20:35:43 »
Cytat: "apikus"
Sprawdź, czy nie masz ustawionej aktualizacji godziny z radia.

Cytat: "SphunaR"
1. Sprawdź opcje automatycznego ustawiania godziny, na pewno ją widziałem.
2. Mimo wyłączenia powyższej opcji za granicą (teraz np. Ukraina) mam podobny problem. Ustawię poprawną godzinę i po chwili zmienia się na (chyba) 12:15 i tak już zostaje. Za pierwszym razem myślałem, że radio się zepsuło. Na Ukrainie za każdym razem mam ten problem. W Polsce nie zauważyłem.

Dzięki serdeczne za Wasze sugestie :-D Potwierdzam, jest taka opcja w menu -wyłączyłem ją. Mało tego, skłoniło mnie to do odszukania informacji o tej opcji w Instrukcji i tam jest napisane tak: "(...) niektóre lokalne stacje radiowe mogą nie obsługiwać funkcji RDS, przez co wskazania zegara mogą być niewłaściwe. W takim wypadku należy ustawić zegar ręcznie."  :mrgreen:

Wygląda na to, że problem rozwiązany.

Offline mechsio

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Październik 2017, 13:01:58 »
Potwerdzam. U mnie też mi się zdażyło z 2 - 3 razy podczas 2 letniej eksploatacji, że zegar się sam przestawił a po ponownym ręczym ustawieniu znowu. Dopiero zauważyłem, że jak jest kijowa stacja albo większe zakłocenia to się to może przytrafić. Na początku myslałem, że coś się popsuło ale z czasem przestałem na to zwracać uwage.