Autor Wątek: Klapa tylna  (Przeczytany 4556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cooolin

• HKP
  • **
Klapa tylna
« dnia: 03 Wrzesień 2017, 11:57:14 »
Witam mam maly problem z zamykaniem klapy bagaznika nie zamyka sie tak jak bym chcial mianowiscie trzeba mocniej trzasnac zeby zaskoczyl (jak tesciowa) moze ktos podpowiedziecc jak przesunac zamek w klapie czy hak w karoserii zeby bylo lepiej.

Offline nomi9

• Giełda
Klapa tylna
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2017, 21:05:13 »
Witam zamek w klapie jak i pozostałe raczej nie posiadają regulacji a klapę można regulować gumowymi kołkami wkręcając je lub wykręcając ale generalnie klapa jest zbyt lekka a odprowadzenie powietrza przy zamkniętych wszystkich szybach i drzwiach niedostateczne.

Pozdrawiam

Offline krzysio321

• HKP
  • **
Odp: Klapa tylna
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Marzec 2023, 14:13:31 »
Odświeżę trochę kotleta tylnej klapy, bo mam podobny problem ale w drugą stronę ;)
Mianowicie aby otworzyć klapę bagażnika (centralny odryglowany) muszę 2-3 razy nacisnąć przycisk w klapie. Za każdym razem słychać odryglowanie i od razu po pierwszym wciśnięciu klapa puszcza ale tylko kawałek, nie daje się jej otworzyć, dopiero za 2 lub 3-cim naciśnięciu blokada zwalnia całkiem i mogę otworzyć. Ktoś się może spotkał z czymś takim? Do wymiany zamek czy może jest opcja odkręcenia i czegoś wyregulowania w środku?

Offline HUIX35

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Marzec 2023, 18:04:35 »
Trzeba wyjąć zamek i obejrzeć czy nie uległ uszkodzeniu, mogła pęknąć sprężynka lub jakaś blaszka blokująca rygiel.

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Marzec 2023, 20:56:23 »
Obie części można regulować pod zaślepką są śruby w dolnej. Górną też można przesuwać po poluzowaniu śrub. Przewiń w dół.

https://www.htmanual.net/tail_gate_repair_procedures-1050.html

Offline krzysio321

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marzec 2023, 17:48:42 »
Dzięki za podpowiedzi, jak tylko się aura zrobi trochę lepsza to wykręce ten zamek i popatrzę, może się uda ogarnąć po taniości ;)

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Marzec 2023, 15:27:46 »
Ale je tylko luzujesz ustawiasz jak chcesz i dokręcasz.

Offline krzysio321

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Marzec 2023, 20:19:54 »
A ok, myślałem żeby może cały zamek wyjąć i do środka zobaczyć czy coś może przesmarować... Ale faktycznie może tylko go poluzuje, przestawie i dokręcę. Zobaczymy efekt :)

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marzec 2023, 19:03:06 »
Regulować możesz zaczep pokrywy i zawiasy, zamek w zasadzie też trochę pójdzie ale radziłbym ci zacząć od zaczepu pokrywy bagażnika tak jak w powyższej instrukcji i jeśli to nic nie da to wtedy dopiero zawiasy lub zamek. Zamek możesz nasmarować od zewnątrz.

Offline krzysio321

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marzec 2023, 21:36:29 »
Dzięki wszystkim za pomoc. Czekałem do regulacji aż aura zrobi się trochę cieplejsza bo dysponuję tylko miejscem pod chmurką i okazało się, że problem obecnie sam się rozwiązał, odkąd temperatura zrobiła się trochę wiosenna klapa otwiera się bez problemów :) Możliwe że wrócę do tematu pod koniec roku, jak zacznie świrować spróbuję podregulować tak jak zasugerowaliście.