Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] kody OBD II

(1/14) > >>

Arni71:
Może bardzo ogólny temat ale nie wiem to pytam  :-)

Czy kody OBD - OBD II są takie same i czy są uniwersalne dla wszystkich marek które obsługują to łącze??

Szukam opisu kodów wiadomo- do Hyundai'a i zastanawia mnie powyższy temat - czy mam szukać opisów dedykowanych??

[ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-03-09, 11:53 ]
Tagowanie tematu.

Hulltay:
Niestety nie pomogę, ale pozwolę sobie podłączyć się do tematu i zapytać co koledzy używają ewentualnie co polecacie w kwestii programów do diagnostyki na złączu Hyundaia? Właśnie zakupiłem interfejs i przydałby się jaki soft.

PS. Kolego Arni znalazłem coś takiego: www.ozarek.jawnet.pl/punto/OBD2.doc
może się przyda i z tego co poczytałem obd od obd II różnią się protokołami transmisji.
Znalazłem jeszcze taki opis: "Złącze OBD2 jest standartem u wszystkich producentów samochodów po 96 roku(w Europie trochę później),
W OBD1 każdy producent stosował swoje złącza,stąd różnica w kształcie i ilości pinów.

Tak więc wychodzi na to że różnica polega we wtyczkach i protokołach komunikacji, kody pozostają te same.

ferudin:
W takim razie i ja podłącze się do pytania. Jaka jest wtyczka w naszych Santach?

Arni71:
Hulltay,  dzięki - mam podobną listę kodów z innego źródła i wydaje się być taka sama, co do samego ODB II to skoro jest to standardowe łącze to może faktycznie kody będą takie same.

Mam jakiś soft do interfejsu ale jego samego jeszcze nie kupiłem więc na razie nie polecam żadnego  :mrgreen:

Nie wiem jak jest we wcześniejszych wersjach ale w moim Santku jest ODB II.

Hulltay:
U mnie też jest OBDII na chwilę obecną zaopatrzyłem się w programy: ScanTool.net 1.13, PCMSCAN 2.4.5.824, ScanMasterELM_2.1.104.771. Jak dojdzie interfejs to zaczynam testowanie i podzielę się opinią:)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej