Autor Wątek: [Getz] [Getz] Cykanie świerszcza z lewej przedniej części samochodu  (Przeczytany 3403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rusek

• Gość
[Getz] Cykanie świerszcza z lewej przedniej części samochodu
« dnia: 18 Sierpień 2017, 13:12:44 »
Witam od jakiegoś czasu niepokoi mnie nowy charakterystyczny dźwięk który słyszę przy różnych prędkościach, dźwięk bardzo podobny do tego: Link.
Dźwięk występuje tylko podczas jazdy na wprost, przy lekkim skręcaniu dźwięk ucicha, dźwięk ucicha także przy lekkim naciśnięciu pedału hamulca. Na początku dźwięk pojawiał się sporadycznie jednak z czasem występował co raz częściej a wczoraj był to już dźwięk wręcz ciągły z przerwami jedynie podczas skręcania i hamowania. (Nawet minimalne naciśnięcie padłu hamulca wycisza ten dźwięk).

Co może powodować ten denerwujący dźwięk?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:05:13 przez Brt »

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2017, 15:11:53 »
Cześć, może tarcze hamulcowe mają słabą wentylację? Tj. zatkane otwory wentylacyjne w tarczy - ewentualnie klocek hamulcowy ociera o tarczę. Inne rzeczy można raczej wykluczyć, bo zużyte łożysko brzmi inaczej.
Możesz sprawdzić jeszcze czy odbicie kierownicą lekko w którąś stronę ucisza ten dźwięk. Jeśli tak, to prawdopodobnie szczeka ociera lekko o tarczę, albo sam klocek.
Tylko to przychodzi mi do głowy :)

Rusek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2017, 15:37:21 »
Lekkie skręcenie kołami ucisza dźwięk.

Offline Akustyczny

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpień 2017, 15:51:48 »
To stawiam na klocek hamulcowy ocierający o tarczę :) Miałem to samo - wymiana klocków natychmiast pomogła. Bywa też tak, że tłoczek w szczękach jest zapieczony, albo stracił smarowanie i za wolno wraca na miejsce.
Z doświadczenia mogę poradzić próbę przeczyszczenia szczęk i klocków, nasmarowanie tłoczka i powinno być OK. Jeśli to nie pomoże, to znaczy że takie klocki i nic nie poradzimy :) Słowa mojego mechanika.