Autor Wątek: [Santa Fe CM] Nierowna praca 2.7 v6 CM  (Przeczytany 4613 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arek6915

• HKP
  • **
[Santa Fe CM] Nierowna praca 2.7 v6 CM
« dnia: 19 Lipiec 2017, 21:22:38 »
Witam.Od niedawna silnik zaczal wariowac,traci moc,szarpie,przy skrecie potrafi zgasnac a czasami chodzi idealnie.Komputer pokazal wypadanie zaplonu na 3 i5 cylindrze i jak mi  mechanik mowil moze nawet byc przestawiony pasek rozrzadu bo mu sie pokazuja jakies inne wartosci czujnikow na walkach.Pozniej pasek wykluczyl bo mierzyl cisnienia przy wymianie swiec i mowil ze jest ok.Wymienilem tez filtr paliwa w zbiorniku,zamienial cewki i nic to nie dalo- przynajmniej tak mowil.Moze mial ktos podobne przypadki bo ja juz nie wiem co to moze byc.Silnik jest po kapitalnum remoncie wymienione panewki,pierscienie,robione glowice nowy rozrzad wszystkie uszczelki oryginalne.

Offline arek6915

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2017, 22:16:10 »
Dzieki.Jutro bedzie wszystko sprawdzane w serwisie w Anklam w niemczech,uszczelki sa wszystkie nowe bo caly silnik byl skladany od podstaw na oryginalach.Przewodow nie wymienialem,zobaczymy co niemcy powiedza bo w Swinoujsciu nie ma mechanikow tylko wymieniacze czesci.

[ Dodano: 2017-07-20, 20:46 ]
Dzisiaj w serwisie w niemczech stwierdzili,ze za te anomalie odpowiedzialny jest zawor zmiennych faz rozrzadu.Moze byc uszkodzony albo tylko miec zle polaczenie elektryczne.Moze ktos wymienial i ile kosztuje takie cos i gdzie najlepiej kupic?

Offline arek6915

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipiec 2017, 21:21:23 »
Dzieki.Dzisiaj mechanik przeczyscil zawor i stwierdzil ze dziala ale do wymiany jest lancuch napedzjacy rozrzad jest zamowiony jutro ma byc poskladane i ma dzialac.Zobaczymy.Dam znac.

Offline arek6915

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipiec 2017, 22:38:15 »
Silnik chodzi jak nowy.Przeczyszczony zawor faz rozrzadu opilki aluminiumpo remoncie glowicy,zawor byl caly czas otwarty i silnik wariowal.Narazie jest dobrze jutro jade do Duszniki Zdroj na wczasy to przetestuje.

Offline guja

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2019, 10:58:34 »
Odkopie temat - zaobserwowałem że obie wtyczki od czujników VVT są lekko spocone olejem . Po odpięciu jest widoczny olej na wtyczkach , brak błędów ale borykam się z zalewaniem drugiej głowicy i zastanawiam się czy to może mieć coś wspólnego z moim tematem.